Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnande besked till diabetiker

Den statliga subventionen av insulinpumpar till diabetiker försvinner från 1 december. Men i Jämtlands län kommer patienterna även i fortsättningen att få tillgång till pumpen kostnadsfritt.

Insulinpumpar ska inte ingå i läkemedelsförmånerna, det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat. Jämtlands läns landsting har upphandlat pumparna och de lämnas ut kostnadsfritt till diabetespatienter. Och så kommer att fortsätta.

– Det finns inga planer att ändra på detta. Så för patienterna ser det ut precis som tidigare, ingen försämring alltså. Vi tänker inte krångla till det för våra patienter, säger Carsten Dencker, landstingsöverläkare, i ett pressmeddelande.

Insulinpumpar används främst av typ 1-diabetiker som inte har egen insulinproduktion. Pumpen kostar cirka 30 000 kronor.