Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet vid älven blev till ljuv musik för Mia

Hon leder länets största musiktävling för unga, hon har spelat med Pugh Rogefeldt, Ewert Ljusberg och varit husband åt Robert Aschberg. Hon har även skrivit schlager-hiten "Hallå Hela Pressen" som kom fyra i melodifestivalen och som fortfarande är så populär att Stim skickar pengar varje år.

Nu, 45 år gammal, har Mia Kempff bestämt sig för att ta det lugnt ett par år.

Annons

Älven flyter förbi bakom huset och snön glittrar i solskenet. Det är mitt på dagen och i huset i Mörsil går Mia Kempff omkring i ett par snickarbyxor. Hon håller på att bygga musikinstrument som ska användas i förskola och musikterapi.

– Utsikten var en av de saker vi föll för när vi tittade på det här huset, berättar hon när vi går husesyn.

Det var för åtta år sedan Mia Kempff och maken Jörgen Bergerstedt beslutade sig för att lämna Stockholm för Jämtland. Mia Kempff och hennes systrar spelade i Åre flera gånger per säsong. Resorna till Åre blev tätare och tätare, och de systrarna Ackie och Clara hade redan flyttat upp.

– Dessutom ville vi bilda familj och ville inte göra det i Stockholm, säger Mia Kempff.

I dag jobbar Mia Kempff halvtid som projektledare och halvtid som musiker. Hon försöker trappa ner på jobb. I fjol lades det senaste bandet, Little Jenny & the Blue Beans på is, Mia Kempff började bli less på turnerandet.

– Jag började få packa-väskan-ångest och dessutom blev Jenny sjuk. Så nu har vi tagit en lång paus.

I drygt 30 år har hon varit verksam som musiker, främst som basist och gitarrist. Karriären började när hon och systrarna finansierade resor i Europa genom att spela på gator och torg. Första gången systrarna Kempff reste i väg till Frankrike var Mia 13 år gammal.

Efter en spelning på Ströget i Köpenhamn, där de fick så mycket publik att gatan blev igenproppad, beslöt de sig för att försöka fixa ett skivkontrakt.

– Vi hade med oss en kassett med demos och så spelade vi en trudelutt live. Det är helt fantastsikt komiskt nu när man tänker tillbaka på det, säger Mia Kempff.

17 år gammal hade hon flyttat till Stockholm från Halmstad och ett år senare fick systrarna ett skivkontrakt med ett litet bolag som hette My Label. De fick namnet Chattanooga och en låt som Mia skrivit det mesta på, "Hallå Hela Pressen", skickades in till melodifestivalen. Bidraget kom fyra i tävlingen, vann gjorde Kicki Danielsson och Elisabeth Andreassons låt "Dag efter Dag". "Hallå Hela Pressen" blev snabbt en hit och klättrade på listorna. För systrarna Kempff startade en hektisk tid med skivinspelningar och turnerande. Trots framgångarna blev Melodifestivalen inte en enbart positiv upplevelse.

– Någonstans i processen med att göra klart plattan tyckte jag att vi förlorade vår musikaliska själ. Vi var för gröna för att sätta stopp för det och vi reflekterade inte över det förrän efteråt, det var så bråttom hela tiden.

Mia Kempff funderar en stund innan hon fortsätter:

– Det är skitviktigt att ha en dialog i ett band om vad man åstadkomma, vad man vill uttrycka, inte bara hur man vill uppnå framgång. Det försöker jag förmedla i work shops i dag.

Några år senare var systrarna less på schlagervärlden, Mia och Clara ville spela hårdrock. De bildade bandet Yeah Bop Station och åkte ut på turné.

– Vi hade gett oss fan på att vi skulle spela ihop en publik innan vi släppte en platta.

Publik fick de men skivkontraktet uteblev. Mia Kempff har en aning om varför.

– Det var aldrig uttalat, men jag misstänker att de inte visste hur de skulle lansera ett hårdrocksband med två tjejer. Det fanns sådana i utlandet, men inte i Sverige.

Till slut tog Mia och Clara ett banklån för att kunna spela in en skiva.

– Sedan kom finanskrisen. Under några dagar steg räntan till 500 procent och jag kommer ihåg att vi satt i en turnébuss i Finland och skrek ut vår ångest, berättar Mia.

Plattan såldes i några tusen exemplar i Sverige och ungefär lika många i Japan. Banklånet kunde de betala tillbaka till slut men bara ett år efter att skivan kom ut lade de ner Yeah Bop Station.

När Robert Aschberg fick en egen show i TV3 återförenades systrarna Kempff igen, då i ett sju kvinnor starkt husband.

– Vi ville heta Fittstimmet, men det fick vi inte för Robert Aschberg. Vi fick heta Stig Malms septett istället, säger Mia Kempff och skrattar gott.

I mitten av 90-talet började Mia Kempff arbeta med olika projekt vid sidan av musiken. Hon jobbade med Vattenfestivalen och i olika projekt med Fryshuset. Hon spelade bas med Ewert Ljusberg och senare med Pugh Rogefeldt. I början av 2000-talet bildades Little Jenny & the Blue Beans ett par år senare blev Mia Kempff gravid med dotter Disa som i år fyller sex.

– Vi turnerade med pappor, barnvagnar, förstärkare och hur mycket bagage som helst. papporna tog hand om skrikande barn på nätterna medan vi jammade på någon bluesfestival, säger Mia och skrattar.

Via ett rockprojekt för tjejer på Fryshuset kom Mia Kempff i kontakt med Rikskonserter som anordnar Musik Direkt. 2005 tog Mia Kempff över rodret i Jämtland. Musik Direkt är landets största tävling för unga musiker och enbart i länet tävlar i år över 200 ungdomar.

– Det är ett skitkul jobb, det finns så mycket talang bland de unga.

I år är hon, förutom projektledarjobbet, även konferencier.

– Ur ett genusperspektiv tror jag att det är bra att jag syns i Musik Direkt, jag hoppas att det gör att fler unga tjejer känner sig välkomna, säger Mia Kempff.

Musiken är ständigt närvarande, då och då skriver hon egna låtar och det finns planer på att släppa ett första soloalbum. Hon vet ju att hon kan, "Hallå Hela Pressen" drar fortfarande in pengar till hushållskassan. Varje år får hon ett par tusenlappar i royalties.

– Det blir mindre och mindre för varje år. Men det är alltid något.

Fakta Mia Kempff Bergerstedt

Ålder: 45, fyller 46 i år.

Familj: Maken Jörgen Bergerstedt och dottern Disa.

Aktuell: Leder Musik Direkt i Jämtland.