Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnvik kan få landets största biogasanläggning

Sveriges i särklass största biogasanläggning kan bli verklighet i Lugnvik. Det talas om en årlig produktion på 50 miljoner kubikmeter biogas, vilket motsvarar lika många liter bensin eller diesel.

Hur många jobb som skapas och vad anläggningen kostar är ännu oklart. Men det handlar om en investering på hundratals miljoner kronor. Så mycket framkom vid presskonferensen i går eftermiddag på Såtabs anläggning i Hissmofors.

Lugnvik nämns som en tänkbar lokalisering. Platsen ligger perfekt med tanke på logistiken. Där finns bland annat Jämtkrafts kraftvärmeverk och närheten till järnväg.

I dag har Örebro landets största biogasanläggning med en produktionskapacitet på drygt 6 miljoner kubikmeter biogas om året.

Scandinavian Biogas, världsledande aktör inom utveckling av biogasanläggningar och dessutom en av Sveriges största producenter av biogas, och riskkapitalbolaget Ekonord har nu slutit avtal om att utreda möjligheterna att starta biogasproduktion i Jämtland.

– Ekonord är ett riskkapitalbolag för de gröna näringarna. Och att kunna skapa en ny miljövänlig produktion av bränsle ligger i linje med verksamheten och är viktigt när vi nu står inför en energiomställning, säger Per Åsling, styrelseordförande i Ekonord.

Syftet med utredningen är att undersöka förutsättningarna för att i första hand omvandla biprodukter från skogen, så kallad Grot, samt restprodukter från jordbruk och hushåll till lokalt producerad förnyelsebar energi.

– Jämtland och Östersund är ett mycket lämpligt område för en storskalig produktionsanläggning för biogas. Här finns intressanta samarbetspartners, infrastruktur, tänkbara kunder och tillgång på kvalificerad arbetskraft, säger Erik Woode, Sverigechef för Scandinavian Biogas.

Tillsammans med bolagets forskningschef Jörgen Ejlertsson träffade han i går bland annat representanter från Östersunds kommun, Länstrafiken och Norrskog.

– Det finns omfattande tillgångar på biomassa i skogslänen. Och bara då det gäller avverkningar beräknas cirka 30 procent Grot förbli en outnyttjad resurs. Så det är absolut inga problem med råvaran, säger Björn Skogh, Norrskogs skogschef.

Allt fler bussar och taxibilar går över till biogas. Och det gäller även i Östersund. Fem stadsbussar kommer snart att gå på biogas.

– Helst vill vi naturligtvis att biogasen ska stanna kvar i Jämtland. Men efterfrågan på biogas i storstäderna i Mälardalen är betydligt större än tillgången, säger Erik Woode.

Utredningen ska vara färdig under första halvåret 2011.

– Om allt går som planerat kan biogasanläggningen i Jämtland tas i bruk 2012–2013, säger Jörgen Ejlertsson.