Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luktar ruttet i Bräcke kommun

Det odlar inte en sund politisk kultur när samma parti styr i årtionden med egen majoritet. Det är som att parti och kommun efter ett tag växer samman.

Av tidsskriften Fokus rankades Bräcke som Sveriges sämsta kommun. Till Bräckes försvar så hade rankningen en slagsida att gynna urbana kommuner och bestraffa kommuner i glesbygden.

Trots vacker naturbild och bygemenskap går det inte att komma ifrån att Bräcke kommun har blivit ett elände.

Bräcke har i dag en av Sveriges högsta skatter. Den Socialdemokratiska majoriteten som styrt kommunen sedan Arnljots tid har mandatperiod efter mandatperiod duckat inför den svåra men nödvändiga uppgiften att se över kommunorganisationen.

I stället har ansvarslöshet fått fortsätta råda.

I Bräcke Kommun har Theresa Flatmo (C) upptäckt det som kan vara valrörelsens största skandal i Jämtlands län. Hon kräver nu en oberoende utredning för att granska affärerna mellan Bräcke kommun och Folkets hus. Det är den fullständiga kapitulationen inför ekonomisk ansvarsfullhet som Socialdemokraterna bedrivit. Ärendet väcker frågor.

Historien tar sin början när Bräcke högstadium flyttar in i Folkets hus trots protester från lärare och föräldrar. Från S-ledningen anges motivet om att en flytt till Folkets hus skulle innebära lägre kostnader. Samtidigt saknas ett besiktningsprotokoll vilket måste ligga till grund för ett sådant beslut. Ett hyreskontrakt skrevs på 20 år och under 25 års tid lovar kommunen att stå för avskrivningarna av ombyggnationen av Folkets hus.

Enbart förfarandet där kommunen väljer att flytta verksamheten till Folkets hus väcker frågor. Varför saknas ett besiktningsprotokoll? Försöker man mörka något eller är det slarv? De gamla skollokalerna står kvar och kostar pengar. Hur stor har den ekonomiska vinsten varit med en flytt?

Skolpengen i Bräcke kommun är bland den högsta i landet. Samtidigt finns en oro i Kälarne att deras skola ska tvingas lägga ned.

Kanske just för att omotiverat höga hyreskostnader äter upp barnens möjlighet till en god skola. Till Folkets hus betalar skattebetalarna 3,4 miljoner om året. De senaste fyra åren har hyreskostnaderna stigit med 25 procent. Även den hyreshöjningen är omotiverad. Måltidskostnaderna har därtill ökat med 100 procent.

Relationen till Bräcke kommun ser ut att vara en vinstaffär för Folkets hus. För 100 000 kronor om året får kommunen hyra en hylla vid Folkets hus entré. Även det är en omotiverat hög kostnad till ett fruktansvärt omotiverat syfte.

Det är inte bara Bräcke kommun som inför skattebetalarna måste svara hur situationen kunnat bli så här. Vad Folkets hus har använt pengarna till i den här vinstaffären är också intressant. Har det i själva verket handlat om förtäckta bidrag? Vad har Folkets hus använd skolbarnens pengar till?

Det är inte bara kommunalrådet Draxten (S) som måste svara inför väljarna. Även Folkets hus ordförande Åke Edin (S) är svar skyldiga.

Saknas svar bör väljarna ge Socialdemokraterna sparken den 14 september.