Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luleåborna betalar gärna för sitt Kulturens hus

Kulturens hus i Luleå är värt nästan 40 miljoner kronor per år för de som inte ens besöker det. Det visar en ny rapport som mätt det indirekta ekonomiska värdet av kultur.

Undersökningen är beställd av landstinget i Norrbotten och har gjorts av konsultföretaget Volante. Enligt rapporten "Kulturens betydelse för tillväxt" är Kulturens hus viktigt även för de som inte regelbundet besöker det.

67 procent av norrbottningarna som varit med i enkätstudien anser att Kulturens hus bidrar till en positiv marknadsföring av regionen.

86 procent av Luleåborna tycker att Kulturens hus bidrar till ökad livskvalitet. Av dem säger sig 42 procent vara villiga att betala för kulturhuset även om de inte skulle besöka det.

Sammanlagt kan dessa 42 procent tänka sig betala 137 kronor i månaden, vilket i realiteten betyder cirka 40 miljoner kronor per år.

– Det tolkar jag som att det är värt att satsa på kultur och att folk tycker att det är viktigt med mötesplatser, säger Karin Thomasson (mp), kommunalråd och ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun.

Hon har sett rapporten, men inte läst den ordentligt. Det ska hon göra, menar hon, som led i det arbete som just nu pågår i kommunen om att eventuellt bygga om biblioteket till kulturhus.

– Nu börjar det bli dags att åka ut på studiebesök, titta på tillväxtprogram och se hur vi kan göra Östersund mer attraktivt med ett kulturhus, säger Karin Thomasson.

Det 14 000 kvadratmeter stora Kulturens hus i Luleå invigdes 2007 och innehåller bland annat bibliotek, konsthall, konsertsalar, konferenssalar, café och restaurang. Dessutom är Norrbottensteatern inrymt i huset.

Kulturens hus har drygt 700 000 besök per år.