Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lumberjack and the Suits spelar americana med glädje

Americanamusiken blir bara större och större i Östersund och femmannabandet Lumberjack and the Suits har blivit lite av stadens stolthet inom genren på sistone. På P4-toppen har de legat etta i tre veckor och EP:n har precis kommit ut på Spotify.

Alexander Lund, Adam Hestner, Emil Ederwall och bröderna Albin och Johannes Söderlund är fem riktigt musikaliska killar. Tillsammans bildar de Lumberjack and the Suits och spelar americanainspirerad musik som de själva kallar bluegrass.

Det var efter en helg i Vemdalen som Alexander spelade på afterski och på ett annat ställe höll Albin och Adam till. På kvällen hamnade de i samma stuga och började jamma.

– Albin och Adam spelade lite bluegrass och då blev jag lockad av det så vi började spela tillsammans och resten av killarna kom med, berättar Alexander.

Musiken har alla haft med sig sedan läge. De flesta började det med en gitarr hemma i pojkrummet. Alexander valde den musikaliska banan under gymnasietiden men de andra har inte haft musiken långt borta heller.

– Jag har alltid trallat till radion så det var naturligt att börja. Jag fick en gitarr och så fort jag lyckats stämma den var det bara att börja träna, berättar Adam.

Just stilen americana, som innehåller både country, folkmusik och bluegrass, ligger dem varmt om hjärtat.

– Man fastnar så lätt i country och bluegrass och man kan välja bland mycket olika instrument, säger Alexander.

– Det är glad musik som är lätt att följa med i, konstaterar Johannes.

Speciellt i Östersund har genren börjat växa. IF Popgeni har under senaste året anordnat många konserter tillsammans med bokningsbolaget Rootsy och de har tagit hit många stora artister.

– Folkmusik över huvud taget har blivit rätt stort, säger Alexander.

– Ute i världen börjar det växa och komma tillbaka. Kanske i lite mer modern tappning, säger Adam.

De återkommer ofta till att musiken de spelar innehåller mycket glädje: man blir glad av att lyssna på det och glad av att spela.

Inspirationen hämtar de från artister och band som de själva lyssnar på som Old Crow Medicine Show, Tony Rice, Bill Monroe, Ricky Skaggs och Jerry Douglas och låtarna skriver de tillsammans. Någon börjar på en låt och på repen hjälps de åt att skriva klart dem.

– Vi färglägger tillsammans, säger Adam och skrattar.

Just nu går det bra för bandet. De har hamnat på förstaplats i P4-toppen tre veckor i rad och EP:n finns både på iTunes och på Spotify.

– Det är så himla lätt att få in grejer på Spotify så det är inte så stort egentligen men det är kul att folk kan lyssna på oss, säger Alexander.

De har många konserter, både i och utanför länet, men det sliter. Målet just nu är att skaffa bokare och bolag.

– Det går åt himla mycket energi åt att hålla på själv och fixa en spelning, säger Albin.

De hoppas på att Storsjöyran hör av sig och efter sommaren blir det kanske ett album. De satsar på bandet och musiken men Lumberjack and the Suits verkar inte ha någon stress.

– Det är som när man söker jobb. Du kan inte tro att du ska få ditt drömjobb först, du måste jobba dig uppåt, säger Adam lugnt.

En sak är i alla fall säker: När de drar i gång repet och börjar spela låter det ruggigt bra.