Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundby-Wedin får stöd från länet

I dag kan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedins framtid avgöras på ett extra styrelsemöte som startar klockan 12.00. Men Lundby-Wedin får stöd från Jämtlands LO-distrikt.

– Vi tycker att hon är en bra ordförande som gör ett bra jobb, säger Karin Näsmark från Strömsund som är ordförande för Jämtlands och Västernorrlands LO-distrikt Mellersta norrland.
I dag samlas LO:s styrelse till ett extra möte. Det är ordförandena i de olika förbunden som sitter med i LO:s styrelse.
– Eventuellt ringer styrelsen runt till distrikten och frågar vad vi tycker, säger Karin Näsmark.
Minst ett av LO:s medlemsförbund ifrågasätter hennes position och representanter för två av LO-distrikten tycker att hon ska avgå, enligt Sveriges Radio Ekot.
– Jag hoppas att Wanja Lundby-Wedin reder ut det här. Vi har mer att vinna på att hon är kvar än att hon går, säger Näsmark.
• Vad är Wanja Lundby-Wedin styrka?
– Hon är engagerande. Hon brinner för våra medlemmar. Sedan gör hon ett bra jobb med det internationella fackliga arbetet.
Däremot tycker Karin Näsmark inte om de höga pensionsavtalen som AMF:s vd fått.
– Det är ett hån mot alla medlemmar. Speciellt de som tvingas ut i arbetslöshet. Det är även ett hån mot egna förtagare som sliter och många gånger inte kan ta ut en högre lön än sina anställda, säger hon.
Den senaste tiden har opinionssiffrorna för socialdemokraterna sjunkit.
– Visst spiller den här affären över även på socialdemokraterna. Men opinionssiffrorna har sjunkit under en längre tid, så allt kan inte skyllas på Wanja Lundby-Wedin. Efter ett tag brukar alltid affärer som blåser upp lägga sig, säger Näsmark.