Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lupin möjlig i korv och glass

Annons

Lupin kan användas för att tillverka livsmedel. Tyska forskare har nämligen lyckats framställa ett nästan smaklöst protein från lupinfrön – och råvaran kan användas i allt från glass till korv, rapporterar P4 Kronoberg.

– Det här är mycket intressant. Proteinhalten i lupinfrön kan i bästa fall ligga på 40 procent. Det är dubbelt så mycket som i ärtor och lupin odlas redan i dag på enstaka platser i södra Sverige för djurfoderproduktion, säger Ullalena Boström som är växtforskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala till radion.

Den utpräglade bismaken i proteinet har hittills varit en bidragande orsak till att växten enbart odlats för att användas som djurfoder. Men nu när forskarna lyckats få bort smaken kan lupinodlingen stå inför ett stort genombrott.