Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lupinen – väcker känslor när vägkanterna ska klippas

På somrarna jobbas det hårt med att slå växtligheten – även den färgglada lupinen – vid länets vägar. Men jobbet väcker känslor som drabbar arbetarna.

Mikael Klöfver från Nästeln slår vägkanter åt Trafikverket i Jämtlands och Västernorrlands län.

Under tre månader – från 1 juli till sista september – är han och tre medarbetare ute och jobbar, i princip sju dagar i veckan, dygnet runt.

Men de artrika vägkanterna måste de vänta med till 15 juli. Det är för att växterna ska hinna fröa av sig, och därmed kunna finnas kvar.

Det har blivit vanligare med lupiner längs vägarna. Färgglada blommor som många tycker är fina. Men de behöver också slås – och det kan väcka starka känslor.

Mikael Klöfver berättar om hur arbetet har varit under tidigare år.

– Vad som händer är att en del kommer ut och är jätteförbannade och tycker att vi förstör. Folk har satt ut trädgårdsmöbler och järnstänger för att skydda lupinerna, säger Mikael Klöfver.

Det finns flera anledningar till varför lupinerna inte ska sparas vid vägkanten.

– De här sprids ju och det är därför vi slår dem, för att de artrika vägkanterna ska bibehållas, säger han.

En annan anledning är säkerheten, eftersom de högt och tätt växande lupinerna gör att sikten skyms.

– När vi körde efter en lupinvägkant var det barn som satt och plockade blommorna och vi såg dem knappt. Vi kör 6-8 kilometer i timmen, hur blir det då för en bil som kör i 90 kilometer i timmen? säger Mikael Klöfver.

I hans uppdrag från Trafikverket och länsstyrelsen ingår att slå längs vägsträckorna, även lupiner. Annars blir hans arbete inte godkänt och då får han inte betalt.

– Det här är inget som vi bestämmer. Vi vill bara göra vårt jobb, men det är vi som får ta smällen när folk blir förbannade. Vi är inga bovar och banditer. Jag älskar blommor och har lupiner själv på gården hemma.

Och det är knixigt med just lupinen. I bästa fall ska den slås innan blomning, annars sprider slåtterarbetet i sig fröerna vidare – och därmed lupinen.

Läs mer:

ÖPTV: Blomman som hotar länets växter

I vägkanten finns en stor rikedom