Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lustfylld danskultur för femtioplussare

När gruppen under andra vändan snurrat runt än en gång börjar någon fnissa och snart skrattar hela gänget gott.

För att inte säga hejdlöst.

Det är definitivt inget fel på stämningen när dansrytmikgruppen för kvinnor 50+ en trappa upp i Körfältets centrum har avslutning för terminen. Rörelse och skratt avlöser varandra.

– Jag har provat på många olika dans- och gymkurser, men denna passar mig allra bäst, jag mår bra av att gå här, säger Ewa Stenberg när passet är över.

Hon hittade till rytmikläraren Barbro Nilsson för ett par år sedan och har fortsatt därefter.

Siw Nordin hittade hit efter att ha läst ett reportage i ÖP och blev intresserad:

– Jag vill inte ha så hög musik och inte så våldsamt tempo, därför passar de här kurserna bra, säger hon.

Barbro är utbildad rytmik-lärare, har gått balettklasser och dansat för olika koreografer i Stockholm, där hon tar fortsatta lektioner, tidigare hade hon rytmik i Gamla Tingshuset:

– Jag tror det är mycket viktigt även för äldre och medelålders att hålla i gång, då är de här kurserna ett alternativ. Vi varvar dans med rörelser till musik, både långsammare och snabbare.

Gruppen får sprida ut sig och gå ihop, glida fram på linje och sträcka ut, en del rörelser påminner om gymnastikpass, andra är betydligt mer dansanta.

Barbro poängterar att dans är en konstform och att man redan i smågrupper kan jobba med gruppdynamik och få bra resultat.