Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lusthus förstört efter hagelstorm

Lusthuset, handelsträdgården och flera åkrar drabbades hårt av hagelstormen i Yxskaftkälen i onsdags kväll.

Annons

Visningsträdgården vid lusthuset i Yxskaftkälen blev helt förstörd i onsdagens hagelstorm. Flera tak och fönster gick sönder och färgen på gårdens tiotal hus haglade bort.

– Dammarna på gården var så förstörda att det såg ut som att någon skjutit med hagelbössa på tomten. Det tar tid att laga, säger Kalle Lindberg som driver lusthuset.

Han planerar ändå att öppna i tid den 25 juni.

– Det kommer att bli stressigt, men de resten av reparationerna får vi ta eftersom. De mesta av skadorna kommer att kosta i arbete, men redan i dag ser jag att det kommer kosta minst 10 000 till 20 000 kronor i rena pengar, säger Kalle Lindberg.

Enligt honom var stormen väldigt lokal och slog inte lika hårt mot ytterkanterna av byn. De som drabbats hårdast var lusthuset, handelsträdgården och några åkrar i centrala Yxskaftkälen.

– Det ser ut som att någon kört motorcross på åkrarna, säger Kalle Lindberg.

Fortfarande i fredags låg hagelkorn kvar på marken, vissa så stora som 50 millimeter i diameter. Telefonnätet i byn har varit utslaget sedan stormen i onsdags.