Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad galapremiär på Regina

Alla var där.

Regissören, filmaren, manusförfattarna, skådespelarna, statisterna och så mammor, pappor och syskon i den finklädda publiken.

Massvis med blommor och Guldbaggar delades ut, applåderna smattrade och så var det vimmel och mingel och tilltugg och bubbelvatten – som det alltid är på filmpremiär.

I går eftermiddag var det nämligen världspremiär på Bio Regina i Östersund för filmen ”The story of fantasy” som skrivits av tolv elever på låg- och mellanstadiet på Körfältsskolans särskola.

– Alla har vi skrivit varsin historia och sedan är vi med och spelar olika roller, berättar filmstjärnorna Yorob Aliisa, Yusuf Rådström och Casper Lövenius, som går i fyran, femman och sexan.

Yorob spelar roller som både zombie och vanlig tjej och hennes kompis Lovis Nyman spelar lejon också:

– Jag målade mig vit i ansiktet och så hade vi svarta kläder. Det var himla kul, säger Yorob och Lovis håller med.

Fast Casper, som bland annat spelade fånge, tyckte det var lite besvärligt också:

– Man fick ta om en del scener, så att de blev riktigt bra. Det var lite jobbigt. Men kul.

Filmen spelades in i vintras under tre hektiska dagar när man fick låna filmaren Jamie Noakes, som sedan har klippt ihop alltsammans till en tio minuter lång rafflande berättelse.

Där dyker Törnrosa upp, liksom lejon och häxor, grodor och prinsar, monster, poliser och campare – sammanlagt dyker det upp 25 olika kar- aktärer i filmen!

Alltsammans började i höstas när eleverna började skriva berättelser som skulle kunna bli en film.

Efter jul började eleverna jobba med regissören Helene Gedda som sammanställde alla berättelserna till en sammanhängande historia och sedan kunde man börja spela in.

– Det finns en röd tråd och karaktärer som återkommer i olika scener, för mig har det varit jättekul att jobba med eleverna, säger hon.

Helen fick jobbet sedan Henrik Ögren som jobbar med Barda tipsat om henne. Då hade redan skolan sökt pengar från projektet Skapande Skola:

– Poängen är att eleverna själva ska göra jobbet, de ska lära sig på vägen och det har verkligen funkat sedan vi fick med Helen och Jamie, berättar Bente Römo Mella som jobbar på skolan.

Filmpool har hjälpt till med mycket praktiskt och kan långa ut kameror och annat nästa gång:

– Det är ju jättebra om skolan lär sig att jobba med film själva, säger Stefan Ek, på Filmpool.

Och både Yorob och Lovis skulle gärna göra fler filmer:

– Jag skulle vilja göra en film om Afrika, säger Lovis

– Och jag har redan skrivit en historia om en hund som heter Re, berättar Yorob.