Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad integration i Åre kommun

Hälften av de nyanlända flyktingarna i Åre kommun har arbete eller praktikplats inom två år. Det visar statistik från Åre kommun.
Resultatet är så bra att andra kommuner har börjat titta på hur Åre jobbar.

Annons

Åre kommun har på kort tid ökat mottagningen av kommunplacerade flyktingar från 30 till över 100. Åre kommun hamnar på topp 50 bland de kommuner som tar emot flest flyktingar jämfört med befolkningsmängden.

När integration förs på tal av politiker och kommunledning hörs bara lovord. Kommunen har lyckats mycket bra, menar de. Anledningen till att integrationen fungerar är att man medvetet arbetar för att få de kommunplacerade flyktingarna att trivas och stanna kvar.

Den som leder arbetet är Martin Söderström som är chef på integrationsenheten. Enhetens uppgift att hjälpa de nyanlända under etableringens första två år. Det handlar om att se till att de kommunplacerade flyktingarna får bostad, praktikplats eller jobb.

Resultatet är mycket bra. Hälften får jobb eller praktikplats inom två år. Det är ett så bra resultat att andra kommuner börjat titta på hur Åre kommun gör. Att det går så bra hänger ihop med att Åre kommun satsar på att hitta jobb och praktik åt de nyanlända. Två personer arbetar med detta. Dessutom ser personalen på integrationsenheten till att flyktingarna snabbt känner sig välkomna på sin nya hemort.

Det finns flera anledningar att små kommuner som Åre vill ta emot många flyktingar.

– Många kommuner vill göra en insats men det handlar även om att vi vill trygga vår framtid, säger Söderström.

Om kommunen kan få 100 flyktingar att bo kvar betyder det en ordentlig ökning av befolkningen.

– Ifjol ökade befolkningen med ungefär 70 personer men om vi inte hade tagit emot 100 stycken hade vi backat med 30 invånare, säger Martin Söderström.

Ökad befolkning i byar som Hallen och Kall är nödvändig för att man på sikt ska kunna behålla servicen. Det är därför viktigt att göra allt för att flyktingarna ska vilja bosätta sig här, menar Söderström.

Åre visar att en liten kommun i inlandet kan lyckas med integrationen, menar Söderström. Här kan alla bli sedda vilket är omöjligt i en stor stad. Utmaningen är att hitta bostäder men hittills har det gått bra. Ett annat problem är de långa avstånden och dåliga kommunikationer.

– Det är oerhört svårt med transporterna. Ska de bosätta sig i byarna så måste de kunna ta sig någonstans. Om man inte har körkort blir det svårt att ta sig till jobb.

Nya siffror visar att det bara är fem procent som har ett arbete utan statliga subventioner efter två år. Det gör att många ger upp drömmen om ett arbete.

– Hopplösheten är vår största fiende, säger Martin Söderström.

Martin Söderström ser att de som kommer till Sverige har en glöd och vilja att göra något bra med sina liv.

– Det är därför viktigt att denna glöd hålls vid liv och att hela processen med boende och jobb inte stannar av, menar han.

Se också:

Företagen i Åre erbjuder flyktingar jobb

Åre kommun vill att flyktingarna trivs