Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning på viltkött – nu är en utbyggnad på gång

/
  • Ingvar Andersson visar hur kött mals ned för att bli falukorv. Här används inga som helst e-medel eller andra tillsatser.
  • Fikarummet hos Hallvikens chark och styckning är kanske inte det mest prominenta. Men här tas vi emot av köttbonden och delägaren Mikael Eriksson.
  • Ingvar Andersson snittar upp en skiva av specialiteten rökt nötkött. Och visst, vi köpte en bit för 82 kronor och 62 öre.

När de inarbetade charkuteristerna får det allt svårare finns en liten uppstickare i Hallviken.

– Vi började för ett år sedan och nu måste vi bygga ut så fort vi hinner med, säger Mikael Eriksson.

Annons

Den lilla charkbutiken ligger inte direkt centralt till, inte ens i Hallviken, som ligger en bit från Strömsund.

Mikael Eriksson är egentligen bonde. Han säger att han inte skulle klara sig om det bara var för charkuteriet. Det är som bonde han får sina inkomster. Fast för ett år sedan gick han omkring och var allmänt missnöjd över de slaktpriser han fick för djuren.

Ingvar Andersson, en ingift bleking i släkten, gick samtidigt utan jobb. Men han hade erfarenheter från i ett charkuteri där han jobbat i fem år.

Därmed bestämde de sig för att bli kompanjoner. Mikael Erikssons nötkreatur styckades och förädlades av Ingvar Andersson – och därmed var Hallvikens chark och styckning AB, bildat.

– Vi lånade en miljon i bank och det är vi lite stolta över. Vi har byggt upp det här företaget genom att bara låna 1 miljon, förklarar Eriksson.

I julas började de hantera älgar. Det blev stor succé och sammanlagt omsatte de ett 30-tal älgar.

Om inte förr så stod det då klart att vilt var något att satsa på. Det är också bakgrunden till att de redan måste bygga ut.

– Just nu får vi dispens för att sälja i Strömsund och i kommunerna runt omkring. Om vi ska få sälja över hela landet behöver vi en helt annan styckningslokal, förklarar Mikael.

Dessutom krävs kontroller från veterinär.

En liten hit i sortimentet har isterband på älg blivit. Den har kunnat avnjutas på restaurang både i Östersund och i Örnsköldsvik.

Leveranserna kommer än så länge från Mikael Erikssons egen gård, Görviks gris, som levererar tio grisar i veckan samt från lokala jägare. Och lite otippat – trafikdödade älgar.

– Jo men, det är inget problem. Vi fick in en i går och på den gick nästan allt att använda, berättar charkuteristen Ingvar.

Det kommer kunder till butiken i en jämn ström medan ÖP är där. Sedan säljs förstås en del hos Simonsons i Strömsund, plus i några butiker inne i Östersund. En hel del går dessutom åt när de reser till marknader.

Men det stora målet är restaurangerna. Omsättningen första året pekar mot 3 miljoner och trots att de ännu inte kunnat ta ut någon lön andas de optimism.

– Får vi igång viltstyckningen så kan det här snabbt bli mycket större än vi först trodde.

Annons