Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckade rekordförsök av skärmflygare i Åre

Under våren har några skärmflygpiloter tävlandes för Åre drak- och skärmflygklubb gett sig på att slå fyra rekord i skärmflygning. Lars-Anders Jonsson från Offerdal har lyckats slå tre av dem, varav ett rekord slogs tillsammans med klubbkamraten Fredrik Lindholm.

De flesta som har besökt Åre har nog blickat upp och sett dem. Skärmflygarna som hänger där uppe högt över marken. Vissa kan se ut som små, små prickar medan andra kan ses störta mot marken i volter och spiraler som ser ut att vara helt utom kontroll. De som ser ut som små prickar kan vara riktigt högt upp. Högre än Åreskutan. Med hjälp av diverse väder och vindfenomen kan de stiga till höjder långt över Åreskutans topp på nära 1050 meter över Åresjön. De ablsolut bästa förhållandena för skärmflygning är på våren innan skog och mark har börjat grönska. Då bildas de starkaste uppåtvindarna och termiken som gör att piloterna kan hålla sig uppe högt och länge.

– Man kan likna luften som vatten i en behållare, båda beter sig på ungefär samma sätt. Om det bildas som en gasbubbla i botten på behållaren så stiger den till ytan ganska snabbt, säger Lars-Anders Jonsson, skärmflygpilot.

Med hjälp av en rejäl dos fingertoppskänsla och känslig lufttrycksmätare kan Lars-Anders hitta var dessa "bubblor" av termik bildas. Tryckmätaren sitter på Lars-Anders vänstra axelrem och ger ifrån sig ett högt pipljud som indikerar var i luftbubblan han befinner sig. Genom att cirkulera i termiken kan han stiga och flyga milslånga sträckor i samma flygtur.

Under våren och sommaren i år har Åre drak- och skärmflygklubb gett sig på ett antal svenska rekord i skärmflygning. Klubbens målsättning har varit att slå rekorden i grenarna fridistans, out and return, deklarerat mål och triangelbana. Lars-Anders Jonsson har hittils i år slagit de tre senare.

Hans rekord för deklarerat mål blev sträckan Åre - Strömsund som är 13 mil fågelvägen. Out and return innebär att piloten flyger ut och vänder tillbaka till utgångsorten så långt bort som möjligt. Lars-Anders flög samtidigt som klubbkamaraten Fredrik Lindholm de 5,3 milen från Åre till Mörsil och tillbaka. Hans färskaste rekord är triangelbanan; återigen var utgångspunkten Åreskutan och de tre punkter som utgjorde banan och som skulle rundas var Åre - Gevsjöflon -Nordhallen, totalt 5,4 mil.

– Att slå sådana här rekord handlar inte så mycket om att man ska vara bäst på att flyga utan det främst handlar det om att tajma in rätt dag och man har kanske tre dagar per år som är helt optimala för att flyga långt på.

– Flygen kan ta upp emot fem till sex timmar så det krävs koncentration, att man inte har druckit för mycket kaffe innan så man inte blir kissnödig eller så, då kan det bli svårt att hålla sig uppe sedan får man inte bli åksjuk heller.

Det rekordet som ännu inte bockats av för Åre drak- och skärmflygklubb är fridistans. Då ska piloten ta sig så långt som bara möjligt utan någon förutbestämd landningsplats. Och för att det gamla rekordet ska slås måste sträckan bli minst 20 mil. Men Lars-Anders har även egna ambitioner som involverar att ha med sig en passagerare.

– Sedan har jag faktiskt en tanke på att så svenska rekordet i tandem också. Men då gäller det att hitta en passagerare som pallar med att vara uppe i sex timmar.

Se när ÖP:s reporter testar skärmflygning här under: