Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckade träffar ökar självförtroendet

Nyligen avslutades ett mentorprogram där studenter från Mittuniversitetet matchats efter intresse och bransch med varsin mentor.
– Ungas kompetens är viktig att ta vara på, säger Ulrika Johansson.

Det är just nu bråda dagar för Caroline Strindlund. Som student på Mittuniversitetets turismprogram är hon mitt uppe i slutfasen av sin C-uppsats och hon är en av de 40 studenter som deltagit i årets mentorprogram.

– Jag hade inga direkta förväntningar när jag sökte till mentorprogrammet utan såg det mer som en kul grej.

Sedan oktober månad förra året har Caroline regelbundet träffat sin mentor för att få en inblick i den bransch som hon i framtiden hoppas kunna verka i.

– Jag känner ett ansvar att ge tillbaka något av värde och bjuder av mitt nätverk och av min kunskap, säger Ulrika Johansson som driver eventbolaget Edge and Emotion i Östersund och som fungerat som Carolines mentor.

En gång i månaden har de träffats och agendan har inte varit fastslagen i förväg.

– Vi har suttit och pratat om funderingar som kommit upp, säger Caroline.

– Det har varit jättenyttigt. Vi läser mycket i skolan men det har varit bra att få konkreta exempel av någon som jobbar med det jag är intresserad av. Jag planerar att starta ett eget företag i framtiden och mentorträffarna har gett mig ett ökat självförtroende.

Även mentorn Ulrika Johansson tycker att träffarna har varit givande.

– Det är ett sätt för mig själv att hålla mig uppdaterad på hur den yngre generationen resonerar, något som jag faktiskt har nytta av i mitt arbete.

Mentorprogrammet är en konkret aktivitet som syftar till att höja invånarantalet i Östersund eller i alla fall ge studenter som talar gott om universitetet, staden och näringslivet, som man själva uttrycker det.

– Mentorprogrammet är bra ur det perspektivet men vi har lite att jobba på. Kompetensen behöver stanna i länet. Vi behöver se talangerna, ta tillvara på och ge folk chansen. Om vi ska kunna växa som län är det värdefullt att ha förmågan att kunna se talang i andra, säger Ulrika Johansson.

Caroline Strindlund, som snart avslutar sina studier på Mittuniversitetet efter 3 år, har inte lyckats hitta något arbete i Jämtland. I stället blir det flytt till kusten.

– Tanken var att bli kvar i Jämtland men jag fick jobb i Kramfors. Mentorprogrammet är bra och även om det inte leder till jobb direkt har jag lärt känna folk och utökat mitt nätverk inom branschen.