Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckas inte rekryteringen läggs tandkliniken ned

Det görs nu ett sista försök att rekrytera en tandläkare till folktandvården i Gäddede. Om det misslyckas läggs kliniken ner.

På onsdagen presenterades landstingsdirektörens förslag till besparingsåtgärder. Folktandvården ska enligt förslaget lägga ner sina kliniker i Offerdal och Gäddede samt den mobila enheten.

– Utgångspunkten är att vi har haft möjligheten att rekrytera. Vi har försökt flera gånger och vi får helt enkelt inte tag i personal, säger Kristin Gahnström Jonsson, verksamhetschef folktandvården.

Varken tjänsten i Offerdal eller den i Gäddede är på heltid.

– Nu gör vi sista försöket att rekrytera i Gäddede och lyckas det så är förslaget att lägga ner där struket, säger Kristin Gahnström Jonsson.

I Offerdal kommer det inte att göras fler försök. Det är drygt två mil till närmsta klinik och den resan bedöms patienterna kunna göra.

Det blir eventuellt värre för Gäddedeborna.

– Vi kan bussa barnen till Strömsund, men det blir en lång dag för dem. De vuxna kan vi också erbjuda kollektivtrafik och ordna en speciell Gäddede-dag på kliniken. Men många har inställningen att de vill styra sin dag själv, säger Kristin Gahnström Jonsson.

Hon berättar att problem et varit uppe tidigare och att det då gjorts försökt att lösa situationen genom att få till ett avtal med Nordli i Norge.

Nordli är tre mil bort och har en tandsvårdsklinik.

– Alla tåtarna är dragna i tidigare, men kommer att dras i igen.

Den mobila enheten säljs ut enligt sparförslaget. Det menar Kristin Gahnström Jonsson beror på att den inte är effektiv sett i vårdtid.