Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckosamma trots liten vinst

Både Diggiloo och Dundermarknaden drog tusentals besökare i helgen. Arrangörerna tror att det är viktiga tillställningar för bygderna, även om de inte ger så stor ekonomisk vinning.

4000 inlösta och drygt 20 000 på festivalområdet, det är siffrorna från årets Dundermarknad i Strömsund, som arrangerades av IFK Strömsund i helgen.

– Det var en otrolig helg, vädret gör ju sitt och jag känner mig jättenöjd, säger Annica Nyholm som är marknadsgeneral.

I Oviken såldes över 6000 biljetter till Diggiloo på Fröjdholmen i lördags.

– Både Myssjö Ovikens IF som arrangörer och Diggiloo är jättenöjda. Speciellt med tanke på de problematiska turerna i fjol med en omkullkörd lastbil, säger Jocke Karlsson som sitter i nöjessektionen som driver Fröjdholmen.

Han menar att logistiken i år har fungerat bra. De har stora ytor att disponera till parkering och kunde taxiskjutsa de som fick parkera lite längre bort.

Dundermarknadens arrangörer tycker också att organisationen funkat bra, trots att det är mycket som ska klaffa med artister, ljud, ljus och arbetspass. Man måste kolla till toaletterna och se till att det finns fika i logerna.

Ekonomiskt sätt brukar Dundermarknaden ge vinst, men enligt Annica Nyholm är det kanske en för liten med tanke på det arbete som läggs ned. Nu ska de göra en utvärdering över hur de kan tighta till ekonomin. Annica Nyholm tror ändå att marknaden har ekonomisk betydelse för Strömsund i stort.

– Det rör sig mycket folk här och hotellet är fullbokat, så jag måste tro att det är så, säger hon.

Dessutom tror hon att tillställningen är bra för bygden ur marknadsföringssynpunkt.

– Jag tror att Dunder har en ganska stor betydelse för Strömsund, det är något jag vet att bygden ser fram emot, säger Annica Nyholm.

Jocke Karlsson på Fröjdholmen håller med.

– Många som kommer har aldrig varit i bygden förut, de får se det engagemang som läggs ned och de möjligheter som finns. Det kan skapa inflyttning och är jätteviktigt för bygden, säger han.

Diggiloo har inte gett lika mycket vinst för den lokala föreningen, utan mycket av de arbete som läggs ned är ideellt. En del biljetter kan de sälja för föreningens vinning och så får de in pengar via parkeringsavgifter och dans på kvällen.

– Utan bygdens engagemang skulle ett sånt här arrangemang slå sig slätt, säger Jocke Karlsson.

Han tror att man långsiktigt skulle kunna utveckla konceptet med fler kringarrangemang, men kan inte svara på om det blir något Diggiloo nästa sommar. Annica Nyholm vågar däremot utlova en Dundermarknad även nästa år.

Missa inte ÖPTV från Diggiloo:

Bakom scenen med Nassim Al Fakir