Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft för musiken i nytt stort pastorat

Första gemensamma aktiviteten i Strömsunds nya storpastorat, en kördag, blev väldigt lyckad. Musiken är också ett av områdena som tjänar på samgåendet.

50 sångare från de fyra körerna i nya Strömsunds pastorat hade en gemensam kördag förra lördagen som avslutades med musikgudstjänst i Ströms kyrka under ledning av stiftsmusikern Helén Lundqvist Dahlén.
Erika Magnusson, kyrkomusiker i Strömsunds och Alanäs församlingar, tog initiativet till en gemensam kördag inom det nya storpastoratet i Strömsund. Här flyger hennes fingrar fram på flygeln.
Läsarkommentarer
Skriv första kommentaren!
– Jag bjöd in alla pastoratets körer till en gemensam kördag för att få en positiv start på det här nya samarbetet. Det blir ju roligare om man är fler, säger Erika Magnusson, ny kyrkomusiker i Ströms och Alanäs församlingar.
Hennes initiativ gav resultat förra lördagen då 50 sångare från de fyra körerna i Strömsund, Tåsjö, Hammerdal och Gåxsjö samlades för en heldag med gemensamma aktiviteter, framför allt massor av sång.
Som slutkläm bjöd den stora kören på en musikgudstjänst med blandad kompott i Ströms kyrka.
– Alla var jättepositiva. Det är en härlig känsla med många som vill samma sak. Nu var man ju inte ensam i stämmorna, vilket många kan vara i sin kör hemma.
Att få större bredd i de fyra stämmorna är en viktig detalj.
– För att få rätta körkänslan behövs det åtminstone tre i varje stämma. Då kan man känna lite stöd av varandra.
Samgåendet, där de sju församlingarna Ström, Alanäs, Hammerdal, Gåxsjö, Tåsjö, Bodum och Fjällsjö, nu tillhör ett och samma pastorat med gemensam ekonomi och administration, har många fördelar.
Musiken samt barn- och ungdomsverksamheten är två exempel på områden där man naturligt kommer närmare varandra och kan göra nya saker eftersom man plötsligt är fler.
– Ja, det är bra om man är många i just de bitarna. Jag ser bara fördelar för musiken, att samarbeta och ta hjälp av varandra, att det finns många olika krafter, säger Erika Magnusson.
Efter succéstarten med den breda körsamlingen så talar allt för en fortsättning.
– Det är inget spikat, men vi har pratat om att samlas i Tåsjö så att alla får sjunga tillsammans igen. Sedan skulle det vara kul att göra något större verk eller uppsättning tillsammans och kanske ta in instrumentalister också.