Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft in landsbygdsfrågorna!

I våras förutspåddes att höstens val skulle bli "slaget om landsbygden".

Ur ett LRF-perspektiv kändes detta naturligtvis otroligt bra. Som "experter" på landsbygd och livet på landet skulle det ge oss unika möjligheter att påverka våra politiker.

Så har det dock inte blivit. Fjorton dagar före valet kan vi konstatera att det även den här gången handlar det om jobben, jobben och jobben kryddat med lite vård, skola och omsorg. Detta trots att frågan om förhållandet mellan land och stad är viktigare än någonsin.

Det är som om politiken glömt stadens och landsbygdens ömsesidiga beroende av varandra. Staden behöver landet som leverantör av mat och energi, landet behöver staden som marknad.

Men denna symbios håller på att kantra. Staden blir allt mer tärande och ger allt mindre näring tillbaka.

Storstan lider av en sorts hybris över sin egen förträfflighet i form av tillväxt. En tillväxt som till stor del baseras på att avhjälpa de problem som tillväxten själv skapat i form av bostadsbrist, dagisköer och trafikkaos.

Landsbygden förväntas förse staden med mat och bidra till det exportberoende Sveriges välstånd genom att upplåta sina naturtillgångar i form av skog, energi, och mineraler.

Man ska också förse staden med välutbildad och strävsam arbetskraft. Detta återgäldas med nedmontering av telefonnät, bristande vägunderhåll och nya prospekteringstillstånd för utländska gruvbolag.

Om landsbygden är så viktig för Sverige, varför upplever vi då ett sådant politiskt ointresse för landsbygdens frågor?

Troligen en kombination av det faktum att Stockholm, Göteborg och Malmö i dag har egen majoritet i Sveriges riksdag och att många av dagens politiker saknar både kunskap och retorik för att driva en trovärdig landsbygdspolitisk debatt.

Det är som att politiken tar landsbygden och dess produktion för given. Naturligtvis är det vi själva som bor på landet som skapa vår framtid, men det är politiken som skapar förutsättningarna.

Det är min fasta övertygelse att hela landets potential måste utnyttjas om Sverige även fortsättningsvis ska ha ambitionen att tillhöra toppskiktet i EU-klassen. Det är dags att lyfta in landsbygdsfrågorna i valdebatten igen.

Håkan Nilsson

ordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel