Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lynchjustis får ändå inte bli lösningen

Längst ned i förbrytarnas interna hierarki finns pedofilerna. Det har vi påmints om hela förra veckan, då Högsbypedofilen varit ett återkommande inslag i press och tv.

Ett mått på pedofilernas pariastatus är hur mycket den misstänkte schavotterat medialt långt innan han dömts. I kvällspressen har han visats upp nödtorftigt makerad i clownkostym. Så behandlas knappast ens misstänkta mördare.

Det spöklika i historien förstärks av att vi vet så lite om vad som hänt. Så måste det självklart vara, av hänsyn till barnen och deras familjer. Men kanske borde den diskretionen gällt hela den förmodade brottshärvan. Det är svårt att förstå vari dess allmänintresse består.

Att pedofili är avskyvärt tycker vi ju praktiskt taget alla, liksom att det är svårt att separera gärning och gärningsman. Att alla som har den minsta tendens till att bli sexuellt attraherade av barn ska utestängas från jobb på ställen där det finns minsta möjlighet att få utlopp för den böjelsen är alldeles självklart.

Men sen då?

I förra veckan träffade Uppdrag granskning en pedofil som av förklarliga skäl inte sågs i bild och fått sin röst ersatt av en skådespelares. Trots detta var det en omskakande upplevelse. I de flesta fall brukar den här sortens närkontakt leda till om inte medkänsla så åtminstone något slags förståelse även för de mest förhärdade gärningsmän.

Här blev det snarare tvärtom. Att bo granne med den anonyme pedofilen var en minst lika omöjlig tanke efter som före programmet. Hans bagatelliseringar och ålhala manipulerande ingav bara obehag.

Ändå stämmer rapporteringen kring Husby till eftertanke. Någonstans måste vi besinna oss - lynchmobbar och medborgargarden är även det förbannelser vi aldrig ska tolerera. Vårt gemensamma ansvar består i att om möjligt göra civilisationens tunna fernissa något mer beständig.