Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyran firar 150 år med ny bok

Bara för killar. Våldsamma inträdesprov. Gemensamt intresse för litteratur.
Gymnasieföreningen Lyran har funnits i Östersund i 150 år. Nu släpps boken.

Det finns många kritiska röster kring föreningen ÖGF Lyran. Spritromantik och en inte helt modern kvinnosyn är några. I boken "Östersunds Gymnasiiförbund Lyran - De första 150 åren", får alla åsikter komma fram. Det var viktigt enligt redaktören, tillika gamla medlemmen, Tage Levin. Annars skulle föreningen bara vara en klubb för inbördes beundran.

– Vi ska vara öppna. Vi är en stark förening som tål att höra kritik som också är berättigad, säger han.

Boken ges ut av Passionista Förlag. Senare i höst ska föreningen fira med ett stort galej på Gamla Teatern. Endast för exklusivt inbjudna, förstås.

Genom de 150 åren Lyran funnits har ungefär 1 500 unga män varit medlemmar. Det finns även en förening för alla äldre medlemmar, Lyran Alumni. För att få vara med krävs det, förutom att man tillhör det manliga könet, att man är intresserad av litteratur och lyrik och att man genomgår en rad prövningar för att se om man är värdig ett medlemskap. Intervjuer och ceremonier är viktiga. Inträdesprov med fysiska inslag har förekommit.

– Men det ska utplånas till nästa år, säger nuvarande vice ordförande Gustav Enerlöv.

Varför är det viktigt med inträdesprov? Det kan diskuteras, menar han.

– En del vill ge igen från att ha blivit utsatta själva. Men vi håller på att reformera det där, i dag har vi ingen bra form för inträdesprovet. Vi har förslag om att inkludera lyriken och uppträdanden i inträdesproven igen, säger Gustav Enerlöv.

Tage Levin berättar om sitt inträdesprov i slutet av 50-talet. Han fick åka skidor runt skolgården varje rast en hel skoldag.

Han berättar även om hur de blev kallade till rektorn 1959, som krävde att föreningen skulle vara öppen för alla, även kvinnor.

– Vi tog upp det på ett möte och diskuterade det. Men vi kom fram till att vi inte skulle vara öppna för alla. Det fungerade bättre att bara vara killar och det var tradition att det alltid varit så.

När föreningen bildades, 1864, fanns det bara manliga studenter. 1925 tog den första kvinnan studenten i Östersund.

– Men den här frågan är ständigt på tapeten och den kommer nog fortsätta diskuteras framöver, säger Tage Levin.

I boken berättar nya och gamla medlemmar om sina år i Lyran. Det berättas om sammanhållningen, det gemensamma intresset för litteratur och erfarenheten man får av att prata inför en grupp. Omslagen på interna tidningen "Heimdall" visas också.

I dag har föreningen 19 medlemmar. Att rekrytera nya går trögt.

– I år var det folk som tackade nej till oss. Vi fick höra att de tyckte att vi var lite nördiga.