Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyran - Sveriges äldsta gymnasieförening

Gymnasieföreningen Lyran i Östersund är Sveriges äldsta gymnasieförening. Detta faktum firades under högtidliga former i helgen.

Gamla och nya Lyran-medlemmar samlades i Östersund i helgen för att fira föreningens 150 år. Tidigare har ÖP skrivit om en specialskriven bok som behandlar föreningen första 150 år.

– Nu hoppas vi att vi kommer att leva vidare i ytterligare 150 år, säger Jens Ismunden, en av initiativtagarna till helgens festligheter.

Ett av skälen till den förhoppningen är att arkivet nu ska hanteras av proffs.

– Det ska inte handhas av eleverna som nu går på skolan. Lyrans arkiv ska tas om hand professionellt från och med nu, säger Ismunden.

Middagen på Gamla Teatern under lördagen samlade hela 128 gamla och nya medlemmar. En del var tidigare utbytesstudenter influgna från både USA, Tyskland och Holland.

– Äldsta gästen var född 1927, Gösta Nilsson som även höll tacktal, den yngste är född 1998 och går på skolan i dag, säger Ismunden.

Kvällen bjöd på många tal och andra muntrationer. Två av gästerna, Yngve Magnusson och Martin Sahlin, tilldelades den så kallade Brageorden som instiftades redan 1864 då föreningen grundades.

Föreningen lever och frodas.

– Till helgens festligheter hade donationer på sammanlagt 130 000 kronor strömmat in från medlemmarna. Det visar på hur mycket föreningen fortfarande betyder för oss i föreningen, avslutar Jens Ismunden, nöjd med helgens firande.