Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lysrör föll från taket i Ragunda kommuns lokal – nära träffa kvinna

I början av november sitter en kommunanställd kvinna vid köksbordet i en lokal som förvaltas av Ragunda kommun. Ett lysrör i taket lossnar och missar kvinnan med 15 till 20 centimeter.

Plötsligt hörs ett brak från taket ovanför kvinnan och lysröret lossnar plötsligt från taket och faller ned. Lysröret slår omkull en stol innan den slår i väggen, kvinnan hinner flytta sig åt sidan och lysröret missar henne med 15 till 20 centimeter, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket

Några dagar senare anmäls händelsen till Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion av arbetsledaren på arbetsplatsen skickades en vaktmästare för att åtgärda lysröret som lossnat. Under inspektionen upptäcktes att den skruv som armaturen hade varit fäst i endast var 5 centimeter och därmed för kort för att fästa lysröret ordentligt i taket. Den var endast fäst i takplattan.

Rolf Ivansen är förvaltningschef för samhällsbyggnad i Ragunda kommun och därmed ansvarig för lokalen.

– Lysröret fästes någon gång för länge, längesen och nu hade fästet gett upp och ramlat ned, säger han.

Enligt Rolf väger ett lysrör ungefär 4-5 kilo så det kan uppstå skador om den faller och man får den på kroppen.

Kommer ni att ha en genomgång av övriga fästen så att inte fler lysrör ramlar ned från taken?

Det här är ett olycksfall från längesedan när lysröret fästes. Det kan ju inträffa vartsomhelst. Men vi ska rycka i dem och se så att de sitter som de ska, säger Rolf Ivansen.