Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på bryggeriernas oro

Mikrobryggeriernas hantverksöl har blivit så populärt i Sverige att Systembolaget nu känner sig tvungna att se över sina regler. Men ändringarna skapar oro.

Den som bor i Jämtland och är förtjust i öl kan ha haft turen att stöta på något av de nya mikrobryggerierna som växt fram. Detta sedan svenskar allt mer väljer öl med hög kvalitet snarare än med billigt pris.

Jämtlands bryggeri var tidigt ute i mitten av 90 talet och deras öl Jämtlands president går även att få tag på nere i Stockholm för den som lever i exil. Det sägs att det finns en rapport från 80 talet som förutspådde att bryggerimarknaden skulle krympa till två stora aktörer, eftersom svenskar inte värderar mångfald på den marknaden. Roligt att läsa i dag och bra argument för att ta framtidsspaningar i allmänhet med en nypa salt.

Faktum är att mikrobryggerierna och deras öl blivit så populära att Systembolaget nu känner sig tvungna att göra om regelverket för att passa dem bättre. Dels kommer lokala ölsorter nu att säljas i upp till tio stycken olika Systembolag i närområdet, i särskilt lokalt sortiment. Detta jämfört med tre butiker som de tidigare reglerna var. Och dels blir det förändringar i reglerna kring frakt till centrallagret i Örebro.

Att kunna få sälja till fler aktörer i sin hemtrakt är förstås trevligt för producenten, men den andra sidan av förslaget har inte blivit lika populärt. För om vi återgår till det där med exil: de mikrobryggerier som även vill sälja brett till Systembolag runt om i landet och finnas med som beställningsvara, de får nu andra regler. Tidigare ordande Systembolaget med frakten för beställningsvaror, men nu måste mikrobryggerierna själva betala för att frakta sina varor ner till centrallagret. Det är en ganska bra bit att åka om man har sin produktion i, till exempel Jämtland.

Det är så klart trevligt att kunna sälja sitt öl i fler butiker i sin när ort, men många små bryggerier är också beroende av den större marknaden som hela Systembolaget innebär. Systembolaget menar att det inte alls kommer bli några problem med de nya reglerna och att de som hävdar så missförstår. Tänk så roligt det är när myndigheter ska komma och förklara för de medborgare och företag som oroar sig för rigida regelverk att de minsann bara har missförstått, i stället för att lyssna på viktig kritik.

Det är inte så svårt att se hur många små bryggerier ute i landet kommer få minskade intäkter om de inte kan fortsätta sälja till hela landet, och ökade kostnader om de själva måste köra sina varor hela vägen till Örebro. Systembolaget bör tona ner sin attityd och lyssna noga på producenternas oro. Även exiljämtläningar ska kunna få tag på finöl hemifrån.