Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna till personalen

Annons

Vad beror turbulensen i Ragunda kommun på?

Efter IFO-ärendet var det förskolepersonalen i Hammarstrand som gjorde sin stämma hörd. Sedan 2009 har man påtalat sin arbetssituation. Man har skickat otaliga brev och mejl till kommunalrådet, kommunchefen samt skolchefen. Några möten har ägt rum efter att problemen kommit fram men utan resultat.

Jag belyste den höga sjukfrånvaron och tog ut statistik från personalavdelningen som visade på mycket höga sjuktal på Kullsta och Anders-Olof skolan, samt statistik från Lärarförbundets hemsida från 2013, där Ragunda kommuns lärarkår under rubriken Friska lärare hamnade på plats 243 av 290.

Jag ordnade ett möte mellan fullmäktiges ordförande och tio förskollärare för att kommunens högste politiker (S) skulle få förstahandsinformation.

Han fick ta del av alla handlingar från 2009.

Vad hände? Jo, kommunen hänvisar till ett samverkansavtal från september 2003. Avtalets syfte är att förhindra att personalen har kontakt med arbetsgivaren, alla samtal ska gå via facket.

Förklaringen till varför mejl och brev som har skickats till kommunalrådet, kommunchefen och skolchefen inte har besvarats är att man hänvisar till samverkansavtalet. Man vill inte träffa personalen, endast den fackliga representanten.

I avtalet står följande: "Samverkanssystemet måste ständigt omprövas, förändras och anpassas till den praktiska verkligheten. Samverkan förutsätter en dialog mellan arbetsgivaren, den anställde och deras fackliga företrädare om verksamhet, måluppfyllelse och resurser."

Varför har det inte hänt något med alla de frågor som personalen ställt? Vad är den bakomliggande orsaken, finns det någon personlig relation som gör det besvärligt?

Enligt kommunallagens 6:e kapitel är det kommunstyrelsen som har det yttersta arbetsgivaransvaret. S har utsett en politisk sakkunnig i skolfrågor.

Vad har kommunstyrelsen fått för information om skolans hälsotillstånd? Det får man själv ta reda på.

Den 18 december fick jag en inbjudan via ÖP att besöka A-O-skolan som jag omgående antog. Mötet ägde rum 19 december med skolchefen, rektorn för A-O-skolan samt två representanter för Lärarförbundet.

Nu inträffar det jag aldrig kunde tänka mig, faktiskt. Skolchefen framför att man har talat om att anmäla mig till Arbetsmiljöverket för att jag har kritiserat skolledningen för hur man sköter skolan samt lärarnas höga sjuktal.

Dessutom har man diskuterat att ge förskolepersonal en skriftlig varning för att man har talat med politiker. Någon påstår att det har varit möten med politiker på arbetstid, vilket är en ren och skär lögn. De samtal jag har medverkat i har varit på kvällstid utanför förskolepersonalens arbetstid samt på Centrumhuset, alltså inte på någon skola.

Jag kan än en gång konstatera: man bemödar sig inte om att skaffa sig fakta, man går till personangrepp i stället. Tyvärr har det hänt mig tidligare.

Förslag till åtgärd: lyssna på personalen. Ha en tydlig ledning, styrning och uppföljning.

Bo Bergström