Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Bra om landstinget får konkurrens

Det vore bra om en alternativ utförare öppnade hälsocentral i Östersund. Det anser oppositionsrådet i landstinget, Christer Siwertsson (M). Helst skulle han vilja att en ny aktör etablerade sig i Torvalla.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att det inte finns någon alternativ utförare inom primärvården i Östersund, det gör det i de flesta städer av den här storleken.

– En hälsocentral som drivs av en alternativ utförare skulle nog få 7 000-8 000 patienter i Östersund direkt, säger han.

Det skulle få åtminstone två effekter, som båda är önskvärda, enligt Christer Siwertsson. Dels skulle de landstingsdrivna hälsocentralerna bli avlastade och behovet av stafettläkare skulle minska, dels skulle det få en psykologisk effekt på de enheter som drivs i landstingets regi.

– Det skulle bli konkurrens för landstinget och då måste vi skärpa oss när det gäller läkarbemanning, sjuksköterskebemanning och omhändertagandet av patienterna.

Han konstaterar att det vimlar av privata aktörer i sjukvården redan nu, det är privata företag som levererar mediciner, sängarna tillverkas av privata företag, den medicinska utrustningen tillverkas och säljs av privata företag och så vidare.

– Men när det gäller själva omhändertagandet av patienterna så tycker en del att det blir farligt. För oss är det inte väsentligt om det är offentligt eller privat drivet, det handlar om patientnyttan och vi måste se primärvården som en helhet, oavsett vem som driver hälsocentralerna.

Landstinget kan inte styra var en vårdgivare som godkänts av hälsovalskansliet ska lokalisera sin verksamhet, men Christer Siwertsson hoppas att det skulle kunna ske i Torvalla. Där graderades hälsocentralen ner till en hälsomottagning sedan läkarna slutat på grund av stafettläkarstoppet förra året.

– Om jag vore en privat entreprenör skulle jag öppna i Torvalla. Det bor mycket folk där, unga, gamla och invandrare. Hälsocentralerna i både Brunflo och Odensala skulle avlastas direkt.

Utanför Östersund finns flera hälsocentraler som drivs av andra vårdgivare än landstinget. Nya Närvården har mottagningar i Hoting, Strömsund och Hammerdal. I Offerdal, Hede och Vemdalen drivs verksamheterna av befolkningsägda ekonomiska föreningar. Men alltså ingen i Östersund. Varför?

– Svaret är att ersättningssystemet är så snålt tilltaget så det går inte. Primärvården är underfinansierad och det är avsiktligt, den politiska majoriteten vill inte ha några alternativa utförare i Östersund. Socialdemokraterna har snart inga heliga kor kvar, men den här har de kvar och den biter de sig fast vid.

Christer Siwertsson anser att det måste göras justeringar i hälsovalet, landstingets regelsamling som föreskriver hur hälsocentralerna ska ersättas ekonomiskt. Men han talar framför allt om att tillföra mer resurser till primärvården. Hur?

– Vi behöver omdisponera budgeten. Det finns en del att göra när det gäller landstingets resor, konferenser, chefsavtal och administrationen. Vi måste lotsa över pengar därifrån till primärvården.

Han anser att en stor del av landstingets resor och konferenser är onödiga och endast kommer anställda med de högsta befattningarna till del, medan det nästan är hopplöst för den patientnära personalen att få åka på fortbildning.

– Vi har tittat på det här och det är de högsta tjänstemännen och cheferna som står för det mesta av resandet. Men en undersköterska som ville åka till Krokom på såromläggningskurs fick inte det.

Han anser också att chefsavtalen är alltför generösa, den som slutar som chef och går till en lägre befattning får behålla en orimligt hög lön.

Landstingets administration genomlystes förra året och den externa utredaren kom fram till att den inte är för stor i förhållande till landstingets storlek, utan snarare lagom. Men Christer Siwertsson är inte imponerad av utredningen och menar att som man ropar får man svar. Genom att minska administrationen går det att få loss pengar till sjukvården, anser han.