Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M röstade emotSvar på frågor om Stortorget

I går på Åsikter ställde Edith Eriksson sex frågor om Stortorget till Östersunds politiker. I dag svarar två av politikerna.

Fråga 1 och 2. När frågan om Stortorget har avgjorts i miljö- och samhällsnämnden och kommunfullmäktige har allianspartierna; M, C, Fp och Kd röstat emot. S, V och Mp har röstat för både det ursprungliga beslutet och tillägget om 2 extra miljoner.

Vi i alliansen tog fram ett förslag som innebar en renovering för cirka 10 miljoner kronor som behållit det sluttande torget, lagat skador, satt upp nya lampor, plantera mera grönt och tagit ned sjuka popplar. Förslaget innebar också att man skulle kunna bygga några vinterbonade glaspaviljonger som kunde innehålla servering och utställningsyta. Dessa paviljonger skulle bekostas av hyror.

Fråga 3. Handikapprådet i kommunen har godkänt ombyggnaden av Stortorget. Genom urgrävningen behövs ett antal ramper och trappor. Om det blir enklare får rörelsehindrade med flera avgöra. Man kommer ej att kunna ”snedda” över torget, som tidigare. Det omöjliggörs av höjdskillnaderna på grund av urgrävningen.

Fråga 4. Svårt att säga vilka projekt som får ”stryka på foten” i och med torgbygget. Fördyringen av de gula stenarna innebar direkt att miljö- och samhällsnämnden fick ställa in en sedan länge planerad gatuombyggnad av en skadad (buss)gata på Frösön för att klara sin budget.  

Fråga 5. Skötseln av torget är beräknat till några hundra tusen kronor per år, ungefär som tidigare. Man har lagt ned värmeslingor som det inte är bestämt om de ska värmas upp på vintern. Slingorna kostar 2 miljoner att montera och värmen några 100 000 kronor per vinter. Till detta kommer ränta och avskrivning på själva byggkostnaden i 30–40 år på cirka 3 miljoner per år. Totalt blir det strax under 4 miljoner per år för torget.

Fråga 6. De totala kostnaderna för arkitekt, byggkonsult och ingenjörsarvoden är på över 2 miljoner kronor. Det är 1 miljon kronor mer än beräknat från början. Materialkostnaderna är mycket höga för Stortorget. De svarta skifferplattorna kostar 1‑000 kronor per kvadratmeter och de gula stenarna 500 kronor per kvadratmeter.

Frågan om Stortorget har pågått i över ett års tid och avgjorts vid flera omröstningar. Så sent som vid miljö- och samhällsnämndens sammanträde 25 mars så röstade allianspartierna emot 2 miljoner extra till Stortorget men blev nedröstade av S, V och Mp.