Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M:s ointresse för järnvägar en stötesten för alliansen

Annons

En ex-politikers memoarer blir självklart hett stoff under en valkampanj. När förra Centerledaren Maud Olofssons "Jag är den jag är" kommer ut om några veckor kunde tajmingen knappast vara bättre – åtminstone för författaren.

Det utdrag ur boken Dagens Nyheter publicerade i går kom däremot synnerligen olämpligt för statsminister Fredrik Reinfeldt. Mitt i en vinter som hittills bjudit på flera tågolyckor där misstankar om uselt underhåll tycks välgrundade kommer Maud Olofssons vittnesmål om Moderaternas ointresse för infrastruktur, och särskilt då järnvägar.

"Moderaterna - - - uppfattade allt tal om järnvägar och vägar som landsbygdens sammansvärjning. De var bara intresserade av några enstaka vägprojekt, och då främst i Stockholmsregionen" skriver Maud Olofsson.

Beskedet kommer inte oväntat. I en intervju i Sydsvenskan 2007 deklarerade finansminister Anders Borg att "en investering i väg är fyra-fem gånger viktigare än i järnväg. Vi har överinvesterat i järnvägar. Vi måste våga göra en prioritering."

Med det perspektivet för ögonen försökte Moderaterna 2008 blockera en storsatsning på väg- och järnvägsunderhåll som Maud Olofsson förordade för att hålla den krisande ekonomin i gång. Den frågan ledde till hennes första svåra konflikt med Fredrik Reinfeldt, berättar Maud Olofsson i DN. Som också konstaterar att hon vann striden.

Plötsligt blir det lättare förstå varför infrastrukturminister Catharina Elmsäter- Svärd valt att inte focka Trafikverkets gd Gunnar Malm. Och varför hon klokt nog – och till skillnad från skolminister Jan Björklund (FP) – legat rätt lågt med att vältra över skuldbördan på tidigare S-regeringars försummelser.

Men frågan som osökt infinner sig är hur dagens Centerledning förhåller sig till de tongivande M-ministrarnas närmast programmatiska ointresse för landsbygdens infrastruktur.

"Vi har överinvesterat i järnvägar" hävdade finansminister Anders Borg (M) 2007. I dag skulle nog inte många hålla med honom om det.