Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill dela ut posten på morgonen

Moderaten Ulf Berg vill samköra post- och tidningsutdelningen på morgonen för att säkra den lokala journalistiken.

Ulf Berg som är Moderaternas talesperson i landsbygdsfrågor är bekymrad över att lokala redaktioner flyttar till Stockholm och att människorna på glesbygden får allt längre till sina brevlådor.

– Demokratins revisorer måste överleva i hela Sverige, säger han och poängterar att det är viktigt att det finns journalister som kan granska lokala organ som kommun och landsting.

Ulf Bergs lösning är att dela ut posten samtidigt som tidningen på morgonen, något han hoppas kunna få i kraft så snart som möjligt. Han menar att det är en lösning som både tidningsägarna och posten vinner ekonomiskt och effektivitetsmässigt på .

Om man gjorde tvärtom och delade ut tidningen senare under dagen att tidningen skulle hinna bli inaktuell menar Ulf Berg. Något han tror skulle kunna leda till att lokaltidningen tappar prenumeranter och annonsörer.

– Det blir en ond spiral, säger han.

I framtiden tror han att Posten kommer att kunna ersättas av andra aktörer på landsbygden, kanske den lokala byföreningen eller lanthandlaren.

– Precis som att bonden var tusenkonstnär förr, så måste vi skapa möjligheter till att göra flera saker på samma resa för att hålla god service på landsbygden.

Partikollegan Saila Quicklund från Östersund kommer att stötta Ulf Bergs förslag. Hon tror också att de kan få med sig de övriga allianspartierna.

– När det gäller landsbygdsfrågor generellt så är det viktigt att jobba över parti- och blockgränser, säger Saila Quicklund.