Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill ha kriskommission

Nya moderaterna i Jämtland vill ordna upp landstingets ekonomi. Partiet vill tillsätta en kriskommission för att få kontroll över landstingets utgifter och enligt Christer Siwertsson (m) handlar det inte om röstfiske.

– Det har inte med valet att göra utan med verkligheten att göra, säger Christer Siwertsson.

Nya moderaterna har inte godkänt de senaste månadsrapporterna från landstinget och inte heller den senaste. Enligt siffror från partiet pekar nu minusprognosen för 2014 på motsvarande 135 miljoner kronor totalt.

– Landstingets ekonomi är fullständigt raserad. Vi har föreslagit åtgärder tidigare men de har sagt nej så nu föreslår vi det här, säger han.

Kriskommissionen skulle, om partiet får igenom sitt förslag, bestå av politiker från samtliga partier och sakkunniga tjänstemän. Deras enda uppgift skulle bli att sanera ekonomin.

– Om det inte görs något skulle det kunna bli tvångsförvaltning, att staten måste gå in, säger Christer Siwertsson.

Även Centerpartiet och Folkpartiet har uttryckt stor oro för landstingets skenande utgifter. Delar av problemen består av alltför förmånliga och bindande chefsavtal och oansvarig hantering av tillgångarna. En undersökning som gjordes för två år sedan där resor och konferenser som betalats av landstinget mättes framkom att 45 av 3 700 landstingsanställda under nio månader hade rest och fortbildats för sammanlagt tio miljoner kronor, enligt Christer Siwertsson. Förra året hade motsvarande siffra stigit till 14 miljoner kronor.

– Det är oförsvarligt. Det kan inte rädda landstingets ekonomi men tillsammans gör det skillnad. Det finns många sådana här hål som måste täppas till, säger Christer Siwertsson.