Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mackkalas i Borgvattnet

Det bjöds på tårtkalas och veteranbilparad när den nya macken invigdes i Borgvattnet.
Med bidrag från Länsstyrelsen och lånade pengar har byborna fått fart på byn.

Macken, eller närmare bestämt en betalstation med en tankstation, har byggts på samma plats som där den gamla stod: Mitt emot byns mataffär. Det är medlemmarna i byföreningen Borgvattenbygdens utveckling som sett till att bygget blivit av.

– Om vi inte har en mack har vi ingen affär. Och har vi ingen affär kan vi inte bo kvar här. Då är det bara att rulla ihop vägen,

säger Berit Hellberg ordförande i byföreningen.

Sedan snart ett år tillbaka är det holländarna Sandra och Edward van Munster som äger och driver affären. De sköter även försäljningen av drivmedel.

– Vi får inte in så mycket pengar för macken, men den är mycket viktig för att folk ska komma till affären, säger Edward van Munster.

Orsaken till att byföreningen har fått 500 000 kronor från länsstyrelsen är att det är långt till närmsta alternativa mack. Totalt har investeringen kostat 700 000 kronor och för att få ihop hela summan har man tagit ett lån. Förhoppningen är att skoterägare och andra förbipasserande ska använda tankstationen. Men det finns även storkunder på närmare håll.

– Vi tankar ju väldans mängder diesel här. Om de hade lagt ner den hade vi ju behövt åka någon annanstans. Nu slipper man åka iväg. Man kan vara hemma jämt, säger Anna Göransson som, sedan två år tillbaks, är mjölkbonde i byn Borgänge några kilometer från Borgvattnet.