Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mager utdelning från kömiljarden

Landstingen fick dela på nästan en miljard kronor i särskilda statsbidrag förra året. Stockholm fick mest med 209 miljoner kronor. Jämtlands läns landsting fick minst - 876 000 kronor.

Kömiljarden är ett stimulansbidrag för att korta vårdköerna och ju snabbare landstinget kan erbjuda patienterna besök och behandling inom den specialiserade vården desto mer pengar betalas ut från regeringen. Inom både besök och behandling finns två kriterier, där det första innebär att 70 procent av patienterna ska ha fått hjälp inom 60 dagar. För landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna detta väntar ännu mer pengar.

Det finns således fyra kriterier och Jämtlands läns landsting klarar ett av dessa, den lägre nivån på besök. Där faller hela summan för 2013 ut - 876 201 kronor.

– Det är jag absolut inte nöjd med, det är trist att vi inte har uppnått tillgängligheten. Sedan kan man fundera på om det är så att vi tillgodoser återbesöken på ett bättre sätt än på andra ställen, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

Det finns andra landsting som också har fått mager utdelning, till exempel Värmland och Dalarna, som fått drygt 1 miljon kronor vardera. De största landstingen/regionerna, sett till folkmängd, har fått mest, men det finns också mindre län som fått hög ersättning från kömiljarden. Till exempel Kalmar (95,5 miljoner kronor), Gotland (73,7), Blekinge (25,6) och Norrbotten (22,5).

Landstinget i Jämtlands län är litet och här finns bara ett sjukhus, som ska klara av både den akuta sjukvården och de planerade behandlingarna. Personalbrist inom vissa specialiteter gör att situationen är sårbar, vilket innebär att köerna blir längre för patienterna och pengarna i statens kömiljard blir svåra att nå. Harriet Jorderud påpekar att situationen blivit bättre när det gäller exempelvis ögonoperationer och hörselvården, men det krävs mer för att få del av kömiljarden.

– Landstingsdirektören har största fokus på det här och jobbar hårt för att det ska bli bättre, säger hon.