Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magisk afton med Mari Boine

Världsartisten Mari Boine med band i härligt samarbete med Norrbotten Big Band gästade Östersund på onsdagskvällen och fyllde Gamla Teatern till bredden med en entusiastisk publik.

Den samiska sångerskan Mari Boine har nu i trettio år banat väg för en förnyelse av den samiska jojken och ledsagat den fram till sin fullkomligt självklara plats i det vidare begreppet världsmusik. Hon och bandet hon hade med sig till Östersund står alldeles utmärkt för sig själva som artister, men att också få med Norrbotten Big Band, NBB, gjorde det hela till en ny upplevelse som förgyllde och gav nya infallsvinklar på musiken.

Mari utstrålar en slags lågmäld melankoli men henne budskap är sylvasst och hon som artist helt solklar. Rutinen sitter där den ska och hennes rösts möjligheter känns väl utforskade. Extra härlig blir all den musik som kom från hennes egen penna, bland annat flera tonsättningar till texter av Nils-Aslak Valkeapää.

Jag kan bara beklaga att mina samiska språkkunskaper är obefintliga, men det till trots så i kombination med den suggestiva musiken går texterna rakt in och jag berörs starkt av budskapen.

Den ypperliga programläggningen var variationsrikt och spännande. Arrangemangen bar på många fängslande influenser och musikerna i NBB bjöd på flera mycket inspirerade instrumentalsolon förutom att var ett storband att lita på i alla väder; rent, snyggt och tight.

Ska jag lyfta fram någon enskild i denna kader av finfina musiker så måste det bli trummisen som innovativt la grunden till ett driv och en påhittighet i musiken.

Det smärtade mig att jag av pressläggningsskäl dessvärre var tvungen att lämna konserten innan den var avslutad, för det här var en riktig riktigt bra konsert.

Betyg: 5/5