Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magiska konster och flaxande duvor

Föremål svävar i luften, trollkarlen dyker plötsligt upp från ett helt annat håll än vi väntat oss och tycks dessutom kunna plocka fram hur många duvor som helst ur rockarärmar, hattar och rent av ur tomma luften bakom ryggen.

Prisbelönte svenske magikern Julien Dauphin omger sig med rökmaskiner, knotiga träd i blå belysning, kläder som ger känsla av 1800-tal och dramatisk musik som förstärker den magiska illusion som han vill förgylla vår tid med.

Publiken denna tisdag kväll på Storsjöteatern är påfallande ung, kanske rent av hälften inte ens hunnit bli tonåringar och succén är monumental när Julien skakar om bland trollkarlarnas klassiska rekvisita och släpper ut snöfall, kortlekar, glaskulor, eldar och, som sagt, oräkneliga mängder duvor som snällt låter sig plockas fram.

”The magic of Julien” har för bara några veckor sedan gett honom årets utmärkelse ”Merlin Award”, som kallats magivärldens motsvarighet till Oscarstatyetten.

Man kan alltid diskutera hur nyskapande det är med trollstavar som blir blomkvastar, näsdukar som blir duvor och ringar som trollas bort.

Några av tricken utförs dessutom med detaljer som är besvärliga att uppfatta på håll i en så stor salong som i Storsjöteatern.

Men han trollar ihärdigt och har dessutom hjälp av sin flinka assistent Tintin Anderzon samt kortvuxne Ricky Danielsson, som bland annat jobbat med Joe Labero, de båda hinner göra små scener i sin egen rätt.

På scen struttar dessutom omkring huvudlösa figurer och rent av en gubbe utan överkropp innan Tintin tycks krympa efter att ha tagit en klunk förkrympningsvätska.

Av östersundspubliken belönas Julien Dauphin med stående ovationer innan han delar ut trollstavar i teaterfoajén till alla med barnasinnet i behåll, salongen var välfylld och publiken nöjd, det var ingen illusion.