Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magiske Mitchell fixade skräll

Det har gällt hela säsongen och efter osannolika 75–74 borta mot guldfavoriten Norrköping är det bara att konstatera att det verkar gälla även i slutspelet:
– Är det lika med två– tre minuter kvar är vi starka, säger coachen Mathias Eckhoff.

Att Jämtlands seger mot Norrköping är en stor skräll för 99 procent av Basketsverige har Eckhoff inga problem att förstå. Speciellt inte efter den avslutning i grundserien Jämtland hade – fyra raka, stora förluster.

– Jag har inga problem att förstå att Norrköping var stora favoriter att slå oss ... men ändå vet vi att allt kan hända i ett slutspel.

– Det handlar om att fokusera på att ta bort några av de saker som Norrköping helst vill göra, säger Eckhoff.

Något omedelbart besked om att Jämtland lyckats störa hemmalagets spelidé fick Eckhoff dock inte – 20–26 var ställningen efter första perioden.

– De ledde med sex, så visst, någon perfekt start var det kanske inte ... men vi var ju helt klart med i matchen. Och efterhand började vi få kontroll på tempot också, säger Eckhoff.

i de två mittenperioderna där Jämtland höll Norrköping i strama tyglar: 23–11 och 17–10 i periodsiffror och alltså bara 21 insläppta poäng på 20 minuter är fantastiska siffror.

– Men då spelade vi också jättedisciplinerat. De fick inte in bollen under korgen så lätt och vi satte press på varenda skott de tog ...

Det framgångsrika försvarsspelet ledde till elva poängs ledning inför sista perioden – och då började så klart tankarna på en möjlig seger att smyga sig in.

räckte inte länge. Norrköping raket-startade och hade efter bara lite drygt tre minuter hämtat in allt och gått förbi med en poäng – bland annat genom 13 poäng av jätteduon Joakim Kjellbom (213 centimeter) och Joseph McNaull (208).

Från ställningen 63–62 följdes lagen åt fram till 70–69 med två minuter kvar.

– Visst är det lite tuffare att vara det laget som har tappat en ledning, men vi vet ändå att vi är starka när det är jämnt med två–tre minuter kvar att spela.

– Andrew Mitchell har vunnit matcher åt oss hela säsongen och nu gjorde han det igen, säger Eckhoff.

För visst var det så: Mitchell stannade på 30 poäng efter att ha satt den sista avgörande trean med lite drygt en minut kvar.

Men det var inte bara Mitchell som fanns med i de avgörande situationerna. Eckhoffs ”hyllningstal” innehåller många namn:

– Tyrone Levett gjorde en jättebra match i båda ändorna av planen, Erik Westin satte några viktiga skott, Francis Odada satte en mycket tung trea i slutet, Tommy Johnson slet som en galning, Stefan Hellgren spelade mycket bra försvar och likaså Egal Saleman.

– Det här var en riktig laginsats.

Det lär behövas, för den underskatting som säkerligen omedvetet fanns i Dolphins lär de ha skakat av sig till nästa måndag.

– Visst, det kommer att bli jättetufft i nästa match, säger Eckhoff.

Norrköping: Joakim Kjellbom 27, Dee Ayuba 16, Joseph McNaull 14, Kenneth Grant 9, Gee Gervin 4, Fred Drains 2, Andrew Pleick 2. Jämtland: Andrew Mitchell 30, Tyrone Levett 18, Tommy Johnson 9, Francis Odada 5, Anton Säwström 4, Erik Westin 4, Egal Saleman 3, Björn Larsson-Hillgren 2. Publik: 1 107.

Match 2 spelas i Östersund, måndag 16 mars.

Var utan tvekan den stora matchvinnaren med sina 30 poäng och mycket inspirerade spel. Den sista trean som gav 75–72 skall dessutom ha varit riktigt låååång.

Att hålla Norrköping på 21 poäng i de två mittenperioderna måste vara någon form av rekord. Fyra pinnar på Gerwin, två på Drains och Pleick är även det siffror som talar för ett jämtländskt försvar i toppklass.

Inte en inte en statistisk siffra lyckades ta sig ut från den nybyggda basket- arenan i Norrköping, därför är denna faktadel något rumphuggen. Bättring till nästa gång, hoppas vi.

– Med två minuter kvar hade matchen i precis det läge vi ville, vi har ju kommit ut på topp i nästan alla jämna matcher den här säsongen.

– Visst, Mitchell var enorm i dag, men Jämtland hade en taktik som de höll sig till matchen igenom och vi var alldeles för passiva. Det känns oerhört tungt att förlora i dag.