Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnar Dalen mentor för Östersunds aktiva

Magnar Dalen blir deltidsanställd mentor för Östersunds Skidlöpareklubb. Han kombinerar jobbet med sportschefssysslan i norska långloppslaget Team Centric.

Efter åtta år som förbundskapten för Finlands skidlandslag vill Magnar Dalen ta det lite lugnare.

– Jag hade 250 resdagar om året under åtta års tid. Efter Sotji fick det vara nog. Nu vill jag vara mer på hemmaplan, säger den norske skidprofilen, som sedan många år bor i Nälden.

Sista juni gick kontraktet med Finlands skidförbund ut. Redan innan dess gjorde han klart med Team Centric om att leda detta lag genom vinterns långloppscup. I laget finns åkare som Laila Kveli, Vibeke Skofterud, bröderna Aukland, Jerry Ahrlin och Tord Asle Gerdalen, för att nämna några.

– Privata lagsatsningar är på gott och ont. De kan vara bra för äldre åkare som vill få en nytändning i sin karriär. Däremot är min bestämda uppfattning att yngre juniorer och aktiva nära ett A-landslag nog bör hålla sig till sina respektive skidförbund, för det är där de kan bli riktigt bra. Inte minst genom möjligheten till träning tillsammans med de allra bästa profilerna, slår Magnar Dalen fast.

– Men för plus 30–åkare som exempelvis Anders Södergren med flera, är privata satsningar på långloppslag en injektion, fortsätter han sin analys.

För egen del blir det alltså långloppscupen och Östersunds SK i vinter. Jobbet delas ungefär 50-50.

– Mitt mentorskap i ÖSK sträcker sig från ungdomssidan, till elitsatsande seniorer, att jobba med ekonomin och allt möjligt annat som rör en skidklubb, berättar Dalen.

Efter över 25 år i hetluften som vallare och chefsvallare för både Sverige och Norge och som svensk och finländsk förbundskapten blir tillvaron nu inte lika intensiv.

Magnar Dalen har servat och samarbetat med de flesta av Skandinaviens stora profiler från Thomas Wassberg och framåt. Han känner alla i branschen och de aktiva hyser aktning för honom.

– Magnar Dalen har över lång tid varit en av världens bästa ledare inom internationell längdåkning. Han har fått toppresultat över tid och senast vid OS i Sochi. Han hittar alltid effektiva lösningar både för de aktiva och för vallarna. Vi vet att vi får ett lyft med Magnar som sportchef, säger Anders Aukland, som åker för Team Centric.

Men lika gärna som norrmannen i vinter dyker upp i Vasaloppsspåren eller i något internationellt långlopp, kan det bli ett besök i Offerdal på någon ungdomstävling.

– Glädjen med skidåkningen finns kvar och inte minst hoppas jag kunna ge unga aktiva en del hjälp. Jag har trots allt samlat på mig en del erfarenhet under årens lopp, säger han lite blygsamt...