Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus Aspegren blir ny operarektor

I dag utser regeringen Magnus Aspegren, chef för Norrlandsoperan, till ny rektor för Operahögskolan i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Därmed kan en infekterad strid för eller emot utnämningen av Aspegren kanske läggas till handlingarna.

På den ena sidan finns de som stöder Aspegren, det vill säga skolans styrelse, elevrepresentanterna och övervägande delen av administrationen. På de andra sidan finns nästan samtliga lärare, som varit emot Aspegren och i stället förordat läraren Nils Spangenberg.

För att göra saken värre har en mängd kulturpersonligheter blandat sig i den infekterade striden. Regissören Lars Rudolfsson, operachefen Anders Franzén och operasångerskan Katarina Dalayman är bara några av dem som stöder valet av Magnus Aspegren. Motståndarsidan har lockat tunga sångarnamn som Nina Stemme och Loa Falkman.

Vad striden i grunden handlar om är att Aspegren inte anses tillräckligt meriterad av sina motståndare och därför bör processen göras om.

Magnus Aspegren har varit konstnärlig ledare och vd för Norrlandsoperan i Umeå i fem år. Dessförinnan var han vd för Folkoperan i Stockholm.

Nuvarande rektorn Birgitta Svendén tillträder som ny chef för Operan i Stockholm i sommar.