Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magont och trötthet – tecken på tarmproblem

/
  • Attacker av magsmärtor kommer ofta efter en måltid och är ett av flera symtom på tarmsjukdomen ulcerös kolit.
  • Det är oklart hur stor inverkan kosten har på tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit. Men många anser att en mild och varierad kost med grönsaker och frukt är att rekommendera.
  • Morötter är bra kost för personer med tarmproblem – men då ska de vara kokta.

Tarmsjukdomar är ett vanligt hälsoproblem, som kan leda till stora besvär i vardagen. Magsmärtor och trög mage är vanliga symtom, liksom även feber, trötthet och viktnedgång. Den som är drabbad bör söka läkare för att få hjälp att förändra sin livsstil.

Annons

En av 500 svenskar har någon form av inflammatorisk tarmsjukdom – en sjukdom som brukar delas upp i Crohns sjukdom och ulcerös colit. Dessutom finns det en grupp patienter som har en odefinierad inflammation i tjocktarmen.

en djup inflammation och kan drabba all slemhinna från matstrupen till ändtarmen, medan ulcerös colit endast drabbar tjocktarm och ändtarm och ger en mer ytlig inflammation. Vad som orsakar de här sjukdomarna vet man inte.

– Men troligen finns det en ärftlig komponent som tillsammans med yttre faktorer, som infektioner och födoämnen, ger en infektion som leder till en inflammation, förklarar Hans Törnblom, specialistläkare på Gastrocentrum medicin, vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

att få inflammatorisk tarmsjukdom i ung vuxen ålder – barn drabbas sällan. Besvären är ofta svårast i unga år och blir lindrigare med ålderna. Vid ulcerös colit är avföringen lös och ofta blodblandad och den drabbade kan få attacker av magsmärtor, ofta efter en måltid. Feber, viktnedgång och ont i kroppen är också vanliga symtom. Patienter med Chrons sjukdom har liknande symtom, men har ofta trög avföringen i stället. Det främsta symtomet är annars vara magsmärta och trötthet.

Eftersom Chrons sjukdom ofta sitter högt upp i tarmkanalen, kan den vara svår att upptäcka med slangar och röntgenundersökning och är därför svårare att säkerställa. Ibland är sjukdomarna rent av svåra att skilja åt.

– Är tunntarmen inflammerad kan man säga att det är ulcerös kolit, men om bara tjocktarmen är inflammerad kan det vara väldigt svårt att avgöra vilken av diagnoserna det är. Det har egentligen inte en avgörande betydelse, eftersom grundbehandlingen är densamma. Men det bästa är naturligtvis om man kan ställa en diagnos eftersom sjukdomsförloppen är olika, säger Hans Törnblom.

tarmsjukdomar är kroniska, men kommer ofta i skov. Ibland går det flera år mellan skoven. Behandlingen är inflammationshämmande läkemedel och kortison för att kurera de mest akuta inflammatoriska symtomen, kombinerat med patientskola, där patienten lär sig att förstå sin sjukdom.

– Det finns även behandling för att förebygga att skoven ska komma tillbaka. Vid svåra inflammatoriska symtom kan en del av tarmen opereras bort, säger Hans Törnblom.

– Det vet man inte i dag, men de flesta brukar må bättre av att äta mindre fibrer och mindre fett. Generellt rekommenderas en allsidig kost. Vid Chrons sjukdom ger man i vissa fall redan färdigspjälkad kost, främst när det gäller barn, för att man ska slippa ge kortison som kan hämma barnets tillväxt.

Ger en djup inflammation och kan drabba hela tarmkanalen, från matstrupen till ändtarmen. Tarmen är ofta fläckvist inflammerad.

Symtom: Trög eller lös mage, magsmärta, trötthet, ofta blodblandad avföring, feber, viktnedgång och ont i kroppen. Sjukdom-en är kronisk, men kommer ofta i skov. Ibland går det flera år mellan skoven.

Orsaken vet man inte, men troligen påverkar både ärftlighet och yttre faktorer, som infektioner och födoämnen.

Vanligtvis insjuknar patienten i ung vuxen ålder. Besvären är ofta svårast i unga år och blir lindrigare ju äldre personen blir.

Drabbar endast tjocktarmen och ändtarmen och ger en ytlig inflammation.

Symtom: Lös, ofta blodblandad avföring, attacker av magsmärtor, ofta efter måltid. Feber, viktnedgång och ont i kroppen. Kronisk, men kommer ofta i skov. Ibland går det flera år mellan skoven.

Orsaken vet man inte, men troligen påverkar både ärftlighet och yttre faktorer, som infektioner och födoämnen. Sjukdomen drabbar vanligtvis unga vuxna. Besvären är ofta svårast i unga år och blir lindrigare ju äldre personen blir.

5–10 procent av befolkningen har IBS, irritabel tarm. Symtomen är buksmärta, bukobehag och problem med avföringen. Det kan röra sig om trög mage, lös avföring eller växlande av- föring, som har pågått i minst sex månader. Det finns ingen inflammation.

Sjukdomen har en god prognos, en tredjedel av patienterna har inte kvar sina symtom efter fem år.

Orsaken till IBS vet man inte i dag, men sannolikt finns det en rad olika orsaker, som smärtkänslig tarm, avvikande tarmrörelser, hormonella avvikelser, avvikande bakterieflora, födoämnesallergi och psykologiska faktorer.

Stress gör att IBS-symtomen blir värre, men man vet inte om stress kan vara en bidragande orsak till att sjukdomen utlöses.

Ligger i gråzonen mellan inflammatorisk tarmsjukdom och IBS. Är en av de diagnoser man har i bakhuvudet när det gäller alternativdiagnoser till IBS, framför allt för personer som får sina symtom i lite högre ålder.

Sjukdomen ger en inflammation som inte ger utslag i blodprover, men som syns i tjocktarmens slemhinna.

Samma symtombild som IBS. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons