Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majbrasan kan bli en dödsfälla för djuren

För många djur kan de rishögar som dras ihop till majbrasor bli en bra boplats. En boplats som på valborgsmässoafton kan bli en dödsfälla.

Annons

Flera djurskyddsorganisationer går nu ut och vädjar till de som tänder majbrasor att kontrollera högarna. Både igelkottar, harar, fåglar och katter kan ha tagit sin tillflykt till riset.

– Försäkra dig om att inga djur har bosatt sig i riset innan elden tänds. Flytta riset någon meter dagen innan Valborgsmässoafton, använd vid behov en lång planka och häv upp brasan. Inga djur ska behöva dö i lågorna, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Större rishögar kan vara svåra att flytta. Då rekommenderar djurskyddsorganisationerna att man så noga som möjligt undersöker riset, skakar på grenar och för oväsen för att få de djur som gömmer sig i riset att fly.