Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet för OS i Stockholm och Åre

Sex av tio svenskar vill ha OS i Stockholm och Åre 2022. Det visar en undersökning som DN har gjort.

När Stockholm och Åre i höstas skickade in en intresseanmälan om att få arrangera vinter-OS 2022 fick planerna kritik för att bygga på glädjekalkyler.

Men en opinionsmätning som Ipsos gjort på DN:s uppdrag visar att svenska folket gillar OS-planerna. 59 procent är för att Åre och Stockholm arrangerar vinter-OS. En tredjedel ställer sig mot. Motståndarna hittar man främst i Stockholm.

– Partitillhörighet verkar inte spela någon roll, men vi kan se bland Stockholm kommuns invånare att det är fler som är emot än i landet i övrigt och det lär kommunpolitikerna i Stockholm ha i bakhuvudet när de röstar om frågan i februari, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Den 17 februari ska fullmäktige i Stockholm avgöra frågan. Blir det ett nej begravs OS-drömmen men om politikerna säger ja ska staden och Sveriges olympiska kommitté ta fram en ansökan senast den 14 mars.

En av de som är kritiska är statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi har varit kritiska till det vi har sett i form av underlag än så länge. Det som är felräknat hamnar i knäet på skattebetalarna. Då räknar jag även in sådant som polisinsatser och säkerhetsarrangemang av olika slag, säger han till Dagens Nyheter.

I Åre ska inte frågan tas upp i kommunfullmäktige. I alla fall inte ännu på ett tag.

– Nej, det är inte vi som söker. Det är Stockholm, säger Leif Nord (M).

Enligt förslaget koncentreras OS till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, störtlopp, super-G, storslalom och kombination avgörs i Åre.

Leif Nord påpekar att kommunen avvaktar tills man får reda på om det blir en ansökan. Då förväntar han sig att Åre kommun måste skriva ett avtal med OS-kommittén.

Om Sverige lyckas kamma hem ett vinter OS förväntar sig kommunalrådet Leif Nord att det kan innebära vissa kostnader för kommunen. Men framför allt räknar han med stora investeringar.

Enligt Jöran Hägglunds utredning ska OS byn förläggas till Rödkullen. Men det är bara ett förslag, menar Leif Nord. Det innebär inte att kommunen förbinder sig till att säga ja till en utbyggnad av området.

– Nej, vi står inte och faller med det. Det finns andra ställen vi kan ha en OS-by i, säger han.

.