Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet mot pälsdjursuppfödning

En betydande majoritet i norska stortinget uppmanar regeringen att överväga ett förbud mot pälsdjursuppfödning. Alla partier utom Senterpartiet och Miljøpartiet de grøna står bakom uppmaningen.

Annons

Opinionen mot pälsindustrin har växt i Norge. På måndag läggs en utredning om näringens framtid fram för regeringen. Partierna bakom torsdagens uppmaning hoppas nu att den ska vägas in i regeringens fortsatta beredning av frågan.

Bakom uppmaningen står de två regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet, liksom regeringens stödpartier Venstre och Kristelig Folkeparti. Även Arbeiderpartiet anslöt sig.

Ap har ett landsmötesbeslut om totalförbud, så för vår del kunde detta beslutet ha varit ännu tydligare. Men vi valde att rösta för förslaget eftersom det sänder en mycket tydlig signal till regeringen, säger Knut Storberget, jordbrukspolitisk talesman för Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets landsmöte beslöt förra året att arbeta för en styrd avveckling av pälsdjursnäringen i Norge. De flesta andra partiernas stortingsgrupper är också kritiska till näringen, men har inte lika långtgående beslut i ryggen.

Djurvälfärd är viktigare än människors behov av lyxvaror, säger Sveinung Rotevatn från Venstre efter torsdagens beslut.