Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten glömmer landsbygden

Centerpartiet är nu oppositionsparti i Östersund, och redan vid första fullmäktigesammanträdet stod det mycket tydligt att vi behövs som ett sådant.
Den nya majoriteten i Östersund, S, MP och V, lade fram sin första budget vid första fullmäktigesammanträdet, och med den sin budgetskrivelse, det politiska dokument som ska styra inriktningen för Östersund de kommande åren.

Jag tog mig friheten att inför mötet i mitt ordbehandlingsprogram analysera det politiska dokumentet, och gjorde intressanta iakttagelser.

2936 ord innehåller budgetskrivelsen.

2936 ord, men inget av dem är ordet landsbygd.

2936 ord, men inget av dem är ordet småföretag.

2936 ord, men inget av dem är valfrihet, konkurrens eller för den delen centrumhandel.

Det är på sitt sätt tydligt.

Och vad värre är. Det är inte bara orden som fattas. Det är ambitionerna.

Landsbygdstrategin i Östersund riskerar att bli en hyllvärmare för den nya majoriteten. Gång på gång har strategin redan förbigåtts i den kommunala planeringen.

Företagsklimatet lyfts i ord i budgetskrivelsen, men inte ett ord om de verkliga jobbskaparna, småföretagen, och egentligen inga konkreta åtgärder för att lyfta Östersund i företagsrankingen.

Valfrihet i omsorgen och konkurrensutsättning talas det numer tyst om med Vänsterpartiet i majoriteten. Valfriheten ska ”utvärderas” kommunalt och från nationellt håll väntar pekpinnar från en regering som lutar sig mot Jonas Sjöstedt när det kommer till synen på om friskolor ska få öppnas eller om vårdföretagare ska få finnas kvar.

Flera av de farhågor C har löper samman i frågan om Ångsta skola. I torsdags lade Carina Asplund ett yrkande om att 15 miljoner ska sättas av till upprustning av Ångsta skola i 2015 års budget. Finansiering finns i det överskott kommunen kommer att göra under 2014.

Men majoriteten avslog. I strid med landsbygdsstrategin, i strid med ett gott företagsklimat (landsbygdsskolor kopplade till goda boendelägen är en del av ett sådant) och dessutom i strid med kraven på att vara en god arbetsgivare. Det finns nämligen ett arbetsmiljöföreläggande för skolan.

Det är sorgligt att dåligt kommunalt underhåll används som bakväg för att kunna lägga ner landsbygdskolor. Centerpartiet kommer att fortsätta slåss för Ångsta skola.

Bosse Svensson (C)

gruppledare fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel