Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritetens budget gick igenom - "Sötebrödsdagarna för kommunen är över"

Härjedalens kommunfullmäktige röstade ner oppositionens förslag om större besparingar i den reviderade budgeten för 2017. Samtidigt varnades kommunen för att tuffa tider väntar, ekononomiskt.
– Sötebrödsdagarna för kommunen är över, sa Lars Bygdén, Liberalerna.

Budgeten för 2017 togs redan i juni 2016 men sedan har bland annat prognosen för skatteintäkter i kommunen skruvats ned. Därför la majoriteten, M, C och L, fram ett förslag i fullmäktige om en reviderad budget för 2017, med ett sänkt överskottsmål och mer besparingar jämfört med tidigare.

S och V å sin sida ville ha ännu hårdare besparingar, 2,5 miljoner mer än i förslaget från den styrande Alliansen.

I debatten kring budgeten för 2017 talade kommunalrådet Anders Häggkvist(C) om stora utmaningar ekonomiskt sett kommande år.

– Vi kommer at behöva spara 14 miljoner nästa år och gå på ungefär samma linje 2019.

Lars Bygdén, Liberalerna, yrkade bifall till förslaget men ifrågsatta samtidigt vad som menas med god ekonomisk hushållning.

– Är det att ha ett överskott samtidigt som kommunens fastigheter förfaller? sa han och hävdade att underhållsskulden, det som skulle behöva investeras i kommunens fastigheter kommande år, handlar om "flera hundra miljoner".

Härjedalens kommun har i alla år visat plusresultat, utom 2016. Men Lars Bygdén menade att kommunen går en mörkare tid till mötes, ekonomiskt sett.

– Sötebrödsdagarna är slut. Det blir en tuff uppgift för oss alla att sitta i fullmäktige i fortsättningen.

Från Socialdemokraterna argumenterade bland andra oppositionsrådet Gunilla Zetterström Bäcke för en tuffare revidering med större besparingar under 2017.

– Vi måste ha en budget nu som är hållbar, sa hon.

S och V ville ha ett högre överskottsmål och ytterliggare generella besparingar under året på 2,5 miljoner, varav 1,5 miljoner skulle ligga på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Läs också: S och V vill spara mer i budgeten för 2017 (plusartikel)

– Varifrån ska de pengarna tas? Samhällsbyggnadsförvaltningen är till största delen avgiftsfinansierad. Det är en omöjlighet att ta de pengarna därifrån, hävdade Pelle Persson från Vox Humana.

Han la fram ett förslag om att inte revidera budgeten för 2017 överhuvudtaget.

Socialdemokraterna begärde ajouornering, 10 minuter blev gott och väl en halvtimme, och i efterföljande omröstningen gick majoritetens budgetförslag igenom. Den revideringen av 2017 års budget innebär ett överskottsmål på 6 miljoner och generella besparingar på kommunsstyrelsen, samhällsbyggnadsförvaltningen och nämnden för bildning, fritid och kultur (skolan) på sammanlagt närmare 9 miljoner kronor.

– De här besparingarna har beretts i samarbete med förvaltningarna, de är inte greppade ur luften. Det blir nog lite svettigt för samhällsbyggnadsförvaltningen om de skulle få ännu större besparingar, sa Victor Ericsson, moderat kommunalråd, i debatten.

Nästan alla i oppositionen reserverade sig mot fullmäktiges beslut.