Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäki vann DM-blixten

Årets DM-blixt blev liksom förra året en kamp ända in på mållinjen mellan Christer Mäki och Sven-Olof Andersson.

När krutröken skingrats i tredje och sista deltävlingen och Mäki och Andersson kommit på samma poäng – liksom i andra deltävlingen – stod det klart att Mäki genom sin delseger i första omgången klarat DM-titeln med en poäng till godo. Därmed fick han revansch för fjolårets knappa förlust. Segern alltså till Christer Mäki, ÖSS, på 39 DM-poäng, närmast före Sven-Olof Andersson 38, Bo Wik, Hammerdal, 34, Åke Myrberg 32, Bengt Öberg 31, Adrian Bohman-Karlholm 30 osv. Ratingpriser till Bengt Öberg och Adrian Bohman-Karlholm, som även blev juniormästare i blixt. Adrian är blott 13 år men tar för sig mer och mer mot namnkunniga motståndare och hans spel vittnar om en spirande talang. 

Närmast på programmet på den lokala fronten står nu ÖSS majblixt i kväll, måndag 4 maj.

I onsdags avslutades FIDE Grand Prix i Naltjik. Levon Aronian, Armenien, vann med en hel poäng till godo på resten av startfältet. Aronian tog 8,5 poäng på de tretton ronderna och närmast följde Peter Leko, Ungern, och Vladimir Akopian, båda 7,5 poäng.

 

Emanuel Berg tog ledningen i Benidorm efter att han vann onsdagens parti mot tyske stormästaren Felix Levin. Emanuel hade då 5,5 poäng på de sex första ronderna närmast följd av hela 12 spelare med 5 poäng. I torsdagens rond spelar Emanuel svart mot polacken Tomasz Markowski. 

 

I Köpenhamn har Scandinavian Open nu spelats färdigt. Ingen av svenskarna kom bland de fyra bästa, däremot var Nils Grandelius, Hans Tikkanen och Daniel Semcesen med och delade femteplatsen på 6 poäng (av 11). Stellan Brynell tog 5,5 poäng, Jasmin Bejtovic 5 och Axel Smith 3,5 poäng. Vann gjorde GM Yuri Drozdovskij (2603) tillsammans med IM Thorsten Michael Haub (2448) på 8,5 poäng (av 11).

Sedan några dagar tillbaka pågår World School Chess Championship i grekiska Thessaloniki. Nio spelare från SS 4 Springare deltar i tävlingen, som är uppdelad på ett antal olika åldersklasser.

Skollags-SM i Norrtälje är färdigspelat. Totalt deltog 57 lag i de fyra åldersklasserna och vinnare i dem blev Metapontum 1, Stockholm (Gymnasieklassen), Mälarhöjdens skola, Stockholm (Högstadiet), Gustavslundsskolan, Växjö (Mellanstadiet) och Mälarhöjden 1, Stockholm (Lågstadiet).

Ökningen av antalet deltagande lag sker främst i mellanstadiet, där många distrikt har haft stora skollags-DM tack vare Schack4an. Även högstadieklassen verkar återhämta sig. För två år sedan deltog endast fyra lag och i år är elva lag. Under denna säsong har cirka 310 lag deltagit i olika skollags-DM mot förra årets knappa 250 lag.

Från arrangörshåll menar man att Skollags-SM skulle kunna vara ännu större eftersom det i år endast är hälften av distrikten som har genomfört skollags-DM och skickar lag till SM. SSF:s Skolkommitté avser att under året kontakta distrikten för att till nästa år öka antalet distriktstävlingar.

SSF:s styrelse sammanträdde förra helgen i sommarens SM-ort, Kungsör. Under den första dagen diskuterades framtida SM-format och tävlingskommittén presenterade ett förslag om övergång till ett niodagarsarrangemang för Schack-SM. Efter långa diskussioner beslutades att den föreslagna förändringen genomförs till SM 2010. Arbetet med att lösa alla detaljfrågor kring övergången fortsätter.

Samtidigt beslutades att SSF i fortsättningen tar över hela det ekonomiska ansvaret för SM-gruppen, vilket bör underlätta för potentiella arrangörer. Det är ännu inte helt klart var SM 2010 kommer att spelas och bland presumtiva orter 2010 och efterföljande år nämns Lund, Karlstad, Västerås, Norrtälje och Östersund. Bristen på arrangörer och tillräckligt antal funktionärer upplevs problematisk.

Lördagen den 9 maj kommer en form av DM-tävlingar för ungdomar att spelas på Sporthallen i Östersund. Det är femte- och sjätteklassarna i länet som inbjuds till DM-spel. Tävlingen gäller dels skollag – ett vandringspris till bästa femma respektive sexa – dels individuellt så att bäste femte- respektive sjätteklassare blir skoldistriktsmästare för sin ålderskategori. Lagtävlingen går till så att resultaten för de fyra bästa i varje skolas femma respektive sexa räknas ihop.