Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklare prickas för köpekontrakt

En mäklare i länet har prickats av Fastighetsmäklarinspektionen. Hon hjälpte sin chefs make att skriva ett köpekontrakt för en bostadsrätt.

Annons

Mäklaren hade åtagit sig att sälja en bostadsrätt i länet. Det visade sig att hennes chefs respektive var intresserad och då avsade sig mäklaren uppdraget. Mäklare får inte vara inblandade i köp där närstående är en inblandad part.

I slutändan blev det så att chefens make köpte bostadsrätten. Mäklaren blev då tillfrågad att upprätta köpekontraktet och hon tackade ja. I kontraktet står det angivet att hon ska tilldelas en förmedlingsprovision. Något som hon uppger att hon inte blivit. Skrivelsen hade bara följt med i kontraktet.

Fastighetsmäklarinspektionen ser allvarligt på det inträffade och menar att en mäklare måste kunna se till att handlingar stämmer med de aktuella förhållandena för det specifika köpet. Det är också så att mäklaren inte borde ha åtagit sig arbetet med att skriva köpekontraktet. Regeln om att mäklare inte ska arbeta med affärer som rör närstående gäller även i detta.

Fastighetsmäklarinspektionen varnar därför mäklaren för att hon åtagit sig uppdraget att skriva kontraktet. Hon får också en erinran för att hon inte utformat kontraktet på rätt sätt.