Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makt och popularitet

Allt går att mäta. Längd. Vikt. Resultat. Men också förtroendet för en partiledare och opinionsstödet för hens parti. 

Ibland kan man undra hur stödet hänger ihop.

Opinionsmätningarna efter valet visar på ett ökat stöd för Moderaterna. Trots att både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är ute ur leken. Vad är det som lockar väljarna till ett osynligt parti vars främsta företrädare blivit avsnoppade? Högst oklart. En förklaring skulle kunna vara borgerliga taktikröstare som återvänder efter ett valdagsäventyr till mindre partiet. Eller ett nostalgiskt sökande tillbaka till trygghet. Den rödgröna regeringen har inneburit turbulenta tider.

Väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt har för övrigt ökat sedan man gav honom sparken på valdagen. Vilket tröstpris.

Ett annat parti, Miljöpartiet brottas med rekordlåga och sjunkande förtroendesiffror för bamburörsduon Fridolin/Romson. Samtidigt behåller Miljöpartiet sitt opinionsstöd och ökar något. Drygt fem veckor i regeringen har varit katastrofala för de gröna och det är förvånande att inte stödet för partiet störtdyker. Miljöpartiet har visat sig vara riktigt dåliga i regeringsställning och hade egentligen förtjänat ett lägre opinionsstöd. Nu får vi vänta till att snön både fallit ned och tinat bort innan de gröna kan jordfästas.

 

Den som verkligen hittat formtoppen är Annie Lööf. Hon har aldrig varit så populär som nu. Och populariteten påverkar inte bara på väljarnas förtroende. Den tycks även locka till sig talanger. Karl-Johan Karlsson, politisk stjärnreporter på Expressen lämnar nu kvällstidningen för att bli Centerpartiets mediestrateg. Det är en väldigt intressant rekrytering. Särskilt som det ryktas om att han själv kontaktade partiledningen och anmälde intresse.

Om han blir Centerpartiets egen PR-Schlingmann i kampen om rollen som oppositionsledare återstår att se. Men rekryteringen, tillsammans med eftervalsdebattens fokus på Annie Lööf vittnar ändå om att Centerpartiet har medvind efter flera år av motigt och grisigt arbete.

 

Det finns anledning att avvakta hyllningskören. Även om Annie Lööf står i fokus efter valet med nyvunnen rekordhög popularitet så har det ännu inte påverkat partiets opinionsstöd. Centerpartiet skvalpar fortfarande kring 5-6 procent och är bara näppeligen större än Folkpartiet. Makt ges genom att väljarna lägger sin röst på ett parti och dess politik, inte genom personlig popularitet. Annie Lööf behöver bara rådfråga en annan smålänning om den saken – nämligen Alf Svensson. Som partiledare för Kristdemokraterna var han omåttligt uppskattad och populär bland väljarna. Men att samtidigt rösta på KD det var direkt uteslutet.