Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makten över ett glas mjölk

Ett tomt glas eller ett halvfullt? Det beror på hur man ser det. Men kanske också på vad som finns i glaset.

Mjölk till exempel. Den kan än så länge vara antingen pastöriserad eller opastöriserad. Du väljer.

Men nu vill Livsmedelsverket vara den som väljer en gång för alla och för oss alla. Man vill totalförbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk, på grund av en viss sjukdomsrisk. Så hur förhåller vi oss nu till det som finns i våra glas? Svälja eller spotta ut?

Precis som Per Åsling (C) påpekar är det klokare att informera bättre och kontrollera oftare, än att omedelbart ropa på förbud. Men Livsmedelsverket vill precis som alla andra verk känna att man har makt och det visas tydligen mest och bäst med pekpinnar och förbud. Tycker verket.

Men i själva verket är det precis tvärtom. Allt farligt går nämligen inte att lagstifta bort. Är inte ens nödvändigt eller önskvärt att försöka.

Dessutom kan människor själva välja klokt, mycket bättre än vad verk och myndigheter och lagstiftare tror.

Visst håller ni, mellanmjölksmedborgare, med om att makt, precis som mjölk, mår bäst av att hanteras med kunskap och inte klåfingrighet.