Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malala: Jag blev aldrig rädd

Fredspristagaren Malala Yousafzai blev aldrig rädd under incidenten under Nobelceremonin i Oslo rådhus, då en mexikansk student plötsligt klev upp på scenen och bad henne att inte glömma bort Mexiko.
Mannen, som sökt asyl i Norge, har fått avslag på sin ansökan.

Annons

Jag blev litet bekymrad då det skedde, men jag tycker inte att det var något att bli rädd för, säger 17-åringen, som står under dödshot, till nyhetsbyrån NTB.

Hon säger sig ha förståelse och känner sympati för de mexikanska studenterna och att hon inte kände sig hotad av den unge mannen.

Oslo polisdistrikt har beslutat att 21-årige Adán Cortés Salas ska betala 15 000 kronor i böter för att ha stört ordningen.

Planerad aktion

21-åringen hade i förväg berättat för sin bror om sina planer. Han ringde sin tvillingbror i tisdags och sade att han skulle demonstrera under fredsprisceremonin, skriver Aftenposten.

Motivet var att han kräver fred i Mexiko och vill att landets myndigheter ska ta ansvar för bortförandet och morden på 43 lärarstudenter. Av hans Facebook-sida framgår att han bestämde sig för aktionen redan den 5 november.

Han kom till Norge den 26 november och sökte i tisdags asyl. Han är rädd för repressalier om han återvänder till hemlandet efter protesten, enligt brodern.

Han förhördes under torsdagen på polisens utlänningsenhet i Oslo. Sent på torsdagen kom beslut om att hans asylansökan avslås, rapporterar norska TV2.

Tolv sekunder

Det tog 12 sekunder innan säkerhetsvakter ingrep mot 21-åringen i rådhuset. Han tog sig förbi biljettkontrollen utan vare sig biljett eller id-handlingar.

En möjlig förklaring till att han tog sig in utan biljett är att han följt efter andra som passerade denna punkt och därmed inte blev uppfångad av dem som kontrollerar biljetter och id. Det är en säkerhetsbrist som inte skulle ha skett, sade stabschefen i Oslo polisdistrikt på en presskonferens i onsdags.

Ett antagande om hur han kunde ta sig fram till scenen utan att stoppas är att han smög sig in i en klunga fotografer och stannade kvar när dessa backade tillbaka efter ett fototillfälle.