Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena Ernman: ”Jag är lycklig ändå”

/

Nej, det gick inte den här gången heller. Sverige blev inte bättre än 21:a i årets schlager-EM, det sämsta resultatet sedan 1992.

Annons

 

– Men jag är inte så besviken som ni tror, jag är lycklig och glad ändå. Nu ska jag åka hem och träffa barnen och sjunga opera igen, säger Malena Ernman.

Det verkar vara som förgjort med Sverige och schlager-EM nu för tiden. Det som tidigare varit en kärlekshistoria – Sverige ligger trea i tävlingens maratontabell – börjar bli en mardröm. Och i år, när svenska folket ansträngde sig för att verkligen rösta fram ett ”osvenskt” bidrag som skulle sticka ut och klicka med Eurovisionvärlden, då gick det ännu sämre. Två år med placering 18 följdes av den föga smickrande siffran 21.

– Men jag är ändå jätteglad över att få ha varit med om det här. Det har varit en spännande parentes i mitt liv, en helt absurd vecka, en värld som jag fått komma på besök i. Jag är nöjd, säger Malena Ernman.

Christer Björkman, chef för den svenska delegationen i Moskva och Mr Melodifestival, har inget färdigt svar på hur trenden ska kunna ändras.

– Just nu har jag inget svar. Men jag tror att vi redan nu måste prata med förlag och låtskrivare och verkligen be dem att utmana sig själva. Men just nu vet jag faktiskt inte.

Han påpekar också att Sverige ändå utmanade sig självt den här gången.

– Vi valde ett originellt spår, med en genre som inte är typisk mainstream. Malena har gjort ett otroligt jobb. Det är fantastiskt att ha jobbat med henne.

En sak är dock säker. Sverige kan inte längre skylla på någon kompisröstning inom östländerna. Tre av fem länder i topp var Norge, Island och Storbritannien, och dessutom lyckades svenske Arash knipa bronsplatsen tillsammans med Aysel från Azerbajdzjan.

– Man ser ändå på det här med Norge att det går att bryta igenom. Bara man hittar originaliteten, hittar en mix av olika kulturer i en låt och paketerar det i popkostym, då bryter det igenom i alla musikaliska kulturer. Det var kvällens största seger. Det var coolt, säger Christer Björkman.

För Malena Ernman väntar nu en återgång till vardagen. Redan på söndagen hade hon en tvättid inbokad hemma i Stockholm, och på måndagskvällen står hon på scenen igen.

– Jag har föreställning av ”Askungen” på Operan då. Jag längtar. Och sedan blir det Wien igen för repetitioner på tisdag. Men först ska jag åka hem och äntligen få träffa barnen, avslutar Malena Ernman. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons